Corpinnat capta nous cellers i aspira a duplicar socis d’aquí a dos anys

AT Roca i Celler Mas Bertran s’afegeixen a la marca col·lectiva de vins espumosos del Penedès, que ja té 19 socis

Corpinnat capta nous cellers i aspira a duplicar socis d’aquí a dos anys
4
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La marca col·lectiva Corpinnat, que aplega productors de vins escumosos del Penedès, des d’avui suma dos nous associats, els cellers AT Roca i Mas Bertran, de manera que ara ja són 19 les companyies adherides a l’entitat, creada el 2018 com una escissió de la DO Cava. Les dues noves incorporacions, que s’han hagut de sotmetre a un estricte procés previ d’auditoria per poder formar part de la xarxa, havien estat fins ara associades a Clàssic Penedès, organització en què hi ha representats productors d’escumosos de la comarca, també fora de la denominació d’origen del cava, però, en aquest cas, sota l’empara de la DO Penedès.

Els plans de Corpinnat passen per continuar en aquesta "línia de consolidació d’un projecte que molt probablement continuarà creixent encara més els anys vinents", avança el seu president, Pere Llopart. Actualment, segons apunten fonts coneixedores de l’associació, una desena de cellers ja han iniciat els tràmits per associar-se a l’entitat. Si finalment s’hi incorporen, Corpinnat haurà duplicat els pròxims dos anys el nombre d’associats, dels 12 que van començar sent aquest any a previsiblement prop d’una trentena de cara al 2027.

Auditories prèvies

"Volem ser prudents, perquè encara es fan les auditories prèvies per analitzar la viabilitat de cada candidatura, per veure si s’adapten als nostres requisits i determinar què hauran de modificar per afegir-s’hi", matisa Llopart. "Per això és difícil de predir si totes acabaran amb nosaltres, perquè podria donar-se el cas, per exemple, que a algunes deixi d’interessar-los si els costos se’ls enfilen massa... O fins i tot pot ser que durant el procés hi hagi alguna altra companyia que hi vulgui ingressar", assenyala.

En tot cas, afegeix el president, "amb AT Roca i Mas Bertran sí que es pot afirmar que aquest any tindrem set socis nous, que fins ara no eren a Corpinnat". "I amb ells ja són set les noves adhesions que hem tingut aquest any", explica Llopart. El 29 de setembre l’associació també va anunciar la incorporació del celler Demost, establert a Gelida (l’Alt Penedès), que es va afegir al fitxatge de Celler Kripta, que es va donar de baixa de la DO Cava al juliol.

Primeres de Clàssic Penedès

El viticultor destaca que "aquests són els dos primers cellers de Clàssic Penedès que s’uneixen a nosaltres, ja que fins ara les associades havien arribat sempre procedents de la DO Cava o són cellers de nova creació". I és important, segons remarca Llopart, "perquè és un aval per a un model productiu en què el territori i la identitat són bandera". Es dona la circumstància que Corpinnat i Clàssic Penedès han mantingut en diferents etapes converses per impulsar conjuntament la creació d’una nova denominació d’origen al Penedès centrada exclusivament en vins escumosos, un projecte que no ha fructificat i que ara ha donat lloc a aquest primer traspàs de socis de Clàssic a Corpinnat.

¿Quins motius han portat aquestes dues empreses a fer el pas? "Precisament el fet que compartim el criteri d’anteposar el territori i la identitat", respon Agustí Torelló Sibill, que el 2013 –abans, doncs, de la creació de Corpinnat– va posar en marxa AT Roca, un projecte familiar amb un segell molt personal, "basat en les varietats macabeu, xarel·lo i garnatxa negra, que són veremades a mà i elaborades a les instal·lacions de la nostra finca", explica.

Per a Roser Carbó, copropietària des de fa 20 anys del Celler Mas Bertran, fundat a partir d’unes vinyes que havien sigut propietat històricament de la seva família a Sant Martí Sarroca (Alt Penedès), "Corpinnat, a banda de representar totes les coses en les quals creiem des dels inicis, comporta visibilitat i ens aporta un reconeixement important, especialment per a nosaltres, que som una empresa petita". En el seu cas, les cinc marques que surten del celler s’elaboren amb raïm macabeu, xarel·lo, parellada i sumoll negre, "recollides sempre de manera manual", afirma Carbó.

Mas Bertran pràcticament no ha de modificar la manera actual de treballar amb la seva entrada a Corpinnat. "Tot continuarà igual", assegura la cellerera, propietària d’una companyia que l’any passat va tenir una facturació de mig milió d’euros i que té capacitat per produir 150.000 ampolles només de vi escumós. "Vam apostar per aquesta modalitat des del principi i vam començar al garatge dels pares, fins que el 2011 ens vam traslladar a les instal·lacions on som ara", recorda la productora.

Inicialment el celler es va adherir a la DO Cava, però la van deixar "perquè no tenen reconeguda la varietat del sumoll negre". Amb Clàssic Penedès, explica Carbó, la relació ha sigut sempre bona, "però la manera de treballar de Mas Bertran, on les ampolles no surten al mercat abans de 24 mesos i, en alguns casos, es mantenen fins a 120 mesos, encaixa més amb Corpinnat", defensa.

Notícies relacionades

Reunir la saga Torelló

Amb la incorporació d’AT Roca, a Corpinnat ja hi haurà tres cellers que són propietat de diferents branques de la família Torelló. Primer, destaca Torelló Viticultors, empresa presidida per Ernestina Torelló i gestionada pels germans Toni i Paco de la Rosa Torelló.Segon, Celler Kripta, que abans es deia Agustí Torelló Mata (soci fundador), està gestionada per dos dels seus fills, Gemma i Àlex Torelló Sibill. I, tercer, s’hi afegeix AT Roca, fruit de l’escissió familiar que va patir Agustí Torelló Mata el 2013, quan el seu fill gran, Agustí Torelló Sibill i una altra de les seves filles, Lali, van muntar el seu propi projecte.

Temes:

Penedès Vi