Sector agroalimentari. Emprenedoria
BBVA recolza pimes i autònoms de l’àmbit rural a Catalunya
Alta Alella, Can Font i Vinyes d’Olivardots, reconeguts en els Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles

Els guardonats de la VI Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles /
L’agroalimentari és un sector estratègic que es troba en un procés de transformació i que està ple de noves oportunitats per als que volen emprendre des d’una mirada sosteniblement, innovadorament i profundament arrelada al territori. I en aquest punt, el relleu generacional té molt a aportar.
Un clar exemple d’això són les experiències dels guanyadors dels Premis BBVA als Millors Productors Sostenibles, que després de rebre els seus guardons, es van reunir per debatre sobre el llegat i el futur del sector. Al seu costat, també van compartir la seva visió Joan Roca, xef i copropietari d’El Celler de Can Roca, col·laboradors del projecte, i María Eugenia López, responsable de Negocis Especialitzats Pimes de BBVA a Espanya.
Els premis reflecteixen la gran diversitat i riquesa que té Espanya en el sector, ja que els guardonats provenen de vuit comunitats autònomes, «cosa que remarca l’arrelament i la capil·laritat que compartim des de BBVA», indicava María Eugenia López. A més, els premis són una mostra del suport del banc a les pimes i autònoms d’un entorn rural que es troba en constant procés d’innovació, buscant, a més, models de negoci responsable. L’escala de l’entitat financera suposa un avantatge ja que permet fer front a les inversions necessàries per oferir solucions diferencials en aquest sentit. Alhora, la seva àmplia presència territorial li permet ser a prop de les persones i empreses que formen el sector; de fet, no és fútil que la companyia tingui prop de 500 oficines especialitzades en l’àmbit rural.
BBVA compta amb prop de 500 oficines en l’àmbit rural
Mirant al futur tenint el passat present
Mireia Pujol-Busquets d’Alta Alella va ser reconeguda en aquesta edició dels premis com a millor iniciativa jove de producció sostenible. Ella és un clar exemple de la importància del relleu generacional per transformar el sector. Continua amb el negoci dels seus pares, vinícola, i declara que «estar tan a prop d’una ciutat com Barcelona i tenir aquesta consciència de responsabilitat ambiental i responsabilitat social, apostant des de zero per agricultura ecològica i un entorn tan urbà, em va fascinar moltíssim», sense oblidar mai que «amb una altra visió més actualitzada, més moderna, però amb uns valors d’origen molt semblants».
Carlota Pena, de Vinyes d’Olivardots, a l’Empordà, va posar el focus en la manera d’unir la preservació de la natura amb les noves tècniques d’innovació, digitalització i transformació portades al camp. Va explicar que van començar «a treballar en agricultura biodinàmica, treballant amb la natura, amb l’ecosistema, amb animals, amb el nostre propi compostatge, amb una forma de visualització global que tot és un cercle i no només el vi sinó tot el que hi ha al darrere», fins a aconseguir arribar a treballar d’una manera 100% sostenible, portant la digitalització a les tècniques tradicionals. Francesc Font, de Can Font, va seguir en aquesta línia, ja que «el futur de l’agricultura passa per canviar la manera de produir», provant alternatives com l’agricultura regenerativa i desenvolupant iniciatives com The Regen Academy, que inclou 20 països ajudant milers d’agricultors a realitzar canvis en els seus sistemes productius.

Taula rodona amb els guardonats /
La importància d’aquest llegat, d’aquest origen, va quedar clara en els casos exposats. Mireia i Carlota van créixer entre vinyes, Francesc pertany a una novena generació d’agricultors. En paraules de Joan Roca, és important mantenir viu aquest llegat i aquesta «és la gran assignatura pendent de tots aquests sectors, poder donar a les noves generacions la possibilitat de fer una cosa que els agrada, una feina digna», de manera que el llegat continuï.
Acompanyar, formar i impulsar
BBVA vol acompanyar aquests agricultors, oferint les solucions necessàries que els permetin emprendre i avançar amb seguretat, amb un finançament adaptat a les seves necessitats, amb eines digitals, amb suport de gestors experts que recolzen en totes i cadascuna de les etapes dels projectes.
Notícies relacionadesEn l’esdeveniment també es va tractar com l’emprenedoria rural pot comptar amb noves visions venint d’altres professions no relacionades amb el sector, com és el cas de Sandra Viñas, de Mare Monte, o de Toño García, d’Arándanos La Peña. D’altra banda, Sergio Riudavets, de Productes Ecològics Santo Domingo, i Noemí Pezuela, de Valle y Vega, van destacar la importància de fomentar el comerç de proximitat, analitzant l’impacte social que té en l’entorn més pròxim. Igualment, Aitor Lobato, de La Lleldiría, i Óscar Pau, d’Entrecabritos, van exemplificar com la dinamització de la zona, la producció artesanal i la diversificació poden ajudar a fixar la població, sense oblidar qüestions bàsiques, i essencials, com l’impacte mediambiental, la conservació del paisatge i fins i tot l’ajuda en la prevenció d’incendis. I Carolina Marhuenda, d’Agrícola Marvic, va exposar com combinar el foment de l’ocupació local amb la internacionalització.
No hi ha millor tancament que les paraules de Joan, que va afirmar que «tots els presents esteu fent els passos correctes, per millorar el sector i per contagiar la gent jove, perquè tingui ganes d’incorporar-se a aquest món.» Uns premis merescuts i necessaris.
- Predicció de Meteocat Catalunya, en avís per pluges torrencials davant l’arribada de la dana Alice
- Previsió meteorològica El Meteocat ho confirma: canvis bruscos a Catalunya en menys de 24 hores
- Investigació Una de les víctimes del notari investigat per estafa a persones vulnerables: «Em va dir que firmés i he perdut dues cases»
- Almenys 12 víctimes Investigat un notari de Barcelona per estafar avis i persones amb discapacitat
- La Coma Jutjat un home per retenir i violar durant 9 hores el jove amb qui va quedar a través d’una app de cites
- Educació a Catalunya El Ministeri d’Educació reduirà les ràtios per llei: 22 alumnes a primària i 25 a secundària
- Gastronomía Jordi Cruz, xef, 47 anys: "El truc per aconseguir el biquini perfecte: un exterior cruixent i daurat, amb un interior suau i perfectament fos"
- Educació Catalunya inicia la revisió de les ajudes a les escoles concertades de primària
- Nomenaments Mabel Mas, nova directora general d’EL PERIÓDICO
- Crisi habitacional El lloguer es duplica a l’àrea de Barcelona en els últims 20 anys i es dilueix el percentatge de propietaris