Espanya obté l’autorització final per vendre cireres a la Xina

Ja són 11 els productes agroalimentaris espanyols que s’exporten al país asiàtic i es negocia amb el pistatxo i la figa seca

Espanya obté l’autorització final per vendre cireres a la Xina
2
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Els pròxims podrien ser els pistatxos i les figues seques. Però ara per ara, i després d’anys de negociacions, el mercat gegant xinès s’obre per fi a les cireres espanyoles, després que l’Administració general de duanes de la Xina (AGA) hagi publicat el registre dels establiments autoritzats per a l’exportació d’aquesta fruita al país asiàtic, "fet que significa que ja poden iniciar-se les vendes", va remarcar ahir el Ministeri d’Agricultura espanyol.

Juntament amb aquest vistiplau, que serà vàlid per als pròxims tres anys, es posa el punt final a un procés de negociació que va rebre el reconeixement definitiu l’11 d’abril, quan el ministre Luis Planas i la ministra xinesa de l’Administració general de duanes, Sun Meijun, van signar el protocol d’exportació de cireres espanyoles. L’acord es va subscriure en el marc del viatge que va fer a aquest país el president del Govern, Pedro Sánchez.

Així, després que l’AGA xinesa fes diverses auditories, els dies 9, 12 i 13 del mes de juny, en parcel·les i magatzems inscrits per a la campanya d’exportació de cireres a la Xina i després de comprovar que complien el protocol fitosanitari corresponent, el 14 d’agost es va fer públic el registre d’establiments autoritzats.

Supervisió del procés

L’acord estableix que el processament, empaquetatge, emmagatzematge i transport de cireres destinades a l’exportació es portaran a terme sota la supervisió del Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació. Aquest departament també serà el responsable d’assegurar que només les cireres procedents dels horts registrats puguin entrar al magatzem de confecció per a la selecció i processament.

Tot i que la llum verda definitiva ha arribat quan la collita de cirera està pràcticament acabada a Espanya, la notícia ha sigut rebuda amb satisfacció a les principals regions productores, encapçalades per Aragó i seguides per Extremadura, La Rioja, Catalunya i Alacant.

Des de juny del 2018, la Xina i Espanya han subscrit 11 protocols per a l’obertura de productes agroalimentaris espanyols al mercat xinès. A més de les cireres, que s’estrenen el 2025, tenen autorització per vendre’s al país asiàtic els cítrics, el préssec, la pruna, el raïm de taula, el caqui i l’ametlla. També és autoritzada la venda de civada farratgera, pasta d’oliva i alfals deshidratat destinats a l’alimentació animal.

Notícies relacionades

Actualment també es negocien els expedients per a l’exportació de figa seca i pistatxo, els quals es troben en diferents nivells d’intercanvi d’informació tècnica.

El mercat xinès té, atès el seu potencial, un caràcter estratègic per al sector agroalimentari espanyol. L’any 2024 Espanya va exportar productes d’aquest sector per valor de 1.864 milions d’euros, amb un saldo positiu de 253 milions d’euros. La Xina és el novè mercat en valor per a Espanya i el tercer no comunitari després del Regne Unit i dels Estats Units.