Injecció pública

El Govern preveu aprovar l’operació Talgo en l’últim Consell del curs

El dia 29 la SEPI rebria autorització de l’Estat per donar un préstec de 75 milions al consorci que encapçala Sidenor junt amb el Govern basc

«Si no, tindrem un problema: als socis de legislatura se’ls ha de cuidar», adverteixen des del País Basc

El Govern preveu aprovar l’operació Talgo en l’últim Consell del curs
3
Es llegeix en minuts
Juan Carlos Gallardo / Iván Gil

L’operació Talgo, és a dir, la participació de la SEPI, el braç inversor de l’Estat, en el consorci basc que encapçala Sidenor per prendre el 29,7% del capital del fabricant de trens, entra en la seva recta final. Almenys en la seva primera fase. La intenció del Govern és que en el pròxim Consell de Ministres de demà dimarts (l’últim del curs abans de les vacances d’estiu) s’aprovi que la SEPI concedeixi un préstec de 75 milions d’euros al consorci, segons asseguren fonts d’Hisenda al corrent d’aquesta operació.

Aquest préstec, que previsiblement s’estructurarà com a convertible en accions (cosa que, també previsiblement, pot donar a la SEPI entre un 5% i un 10% del capital de Talgo), s’unirà a un altre crèdit de 75 milions d’euros aportat pel mateix consorci, que a més de Sidenor integren el Govern basc a través del seu fons Finkatuz i les fundacions de les caixes Vital i Kutxa.

Amb aquests 150 milions resultants, el consorci podrà afrontar venciments pròxims de deute per valor d’uns 190 milions, és a dir, que salvaria una situació que s’està tornant molt complicada per a Talgo des del punt de vista financer.

Paral·lelament, aquesta participació de la SEPI en l’operació desbloquejarà la firma de la compra al fons Trilantic del 29,7% del fabricant de trens, que el president de Sidenor, José Antonio Jainaga, havia paralitzat malgrat tenir firmat un preacord des de febrer. Els mitjans consultats estimen que aquesta firma formal tindrà lloc entre setembre i octubre d’aquest any.

Una situació delicada

A les complicacions financeres per a Talgo derivades del seu elevat deute s’afegeix la complicada situació del compte de resultats i de la gestió de les multes pel retard en l’entrega de comandes. Sobre els resultats, Talgo va tancar el 2024 amb uns números vermells de 108 milions després d’haver hagut de proveir la multa de 116 milions d’euros que Renfe li va imposar per retards en l’entrega de trens AVRIL.

Aquesta sanció, que va estar a punt de llançar per la borda les negociacions de Jainaga amb l’Estat, es va acabar solucionant mitjançant un ajornament dels pagaments, i l’abonament de la multa es començarà a fer efectiu l’any 2033 i s’anirà pagant a terminis fins al 2040.

Ara, l’Estat i el Govern basc estan en converses amb l’alemanya Deutsche Bahn, que l’any 2023 va realitzar la comanda més gran de la història de Talgo per un valor de 1.400 milions. Bahn ha amenaçat d’imposar també sancions pel retard en l’entrega de trens, tot i que per part dels actors que participen en les negociacions es confia a poder reconduir la situació.

Trobada bilateral

Des del Govern basc s’afirma que estan "al 95%" convençuts que el Consell de Ministres del Govern central aprovarà la participació de la SEPI: "Si no passa això, tenim un problema –adverteixen– perquè als socis de legislatura se’ls ha de cuidar". Aquesta participació de la SEPI, des del punt de vista del consorci, no només és crucial per salvar el primer match ball del pagament de deutes, sinó sobretot per facilitar les pròximes renegociacions de deute de Talgo, el volum de deute del qual és d’uns 400 milions d’euros.

Notícies relacionades

La reunió definitiva per desbloquejar tota aquesta situació es va produir en la trobada bilateral del 15 de juliol passat entre el lehendakari Imanol Pradales i el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez.

En aquesta trobada, de fet, la primera exigència de Pradales, abans de parlar o negociar qualsevol altra circumstància, va ser obtenir el compromís de Sánchez que l’Estat recolzaria el consorci basc.

Temes:

Renfe Govern