El Sabadell promet 6.300 milions als seus accionistes perquè rebutgin l’opa
El banc preveu elevar la rendibilitat al 16% el 2027 tot i els menors tipus d’interès i la venda de la filial britànica
"El BBVA té dues opcions: o millorar l’oferta o desistir", reitera González-Bueno

El Sabadell treu l’"artilleria", com la va qualificar fa un parell de mesos el seu president, Josep Oliu. El banc va anunciar ahir que preveu repartir als seus accionistes 6.300 milions d’euros entre 2025 i 2027, una quantitat rècord per a l’entitat (més del 40% del seu valor actual en borsa) amb la qual espera convèncer els seus propietaris que rebutgin a partir de setembre l’oferta de compra (opa) del BBVA. El grup, així, espera que la rendibilitat s’elevi fins al 16% al final del trienni i que això li permeti abonar una retribució ordinària contra els seus resultats de 3.800 milions en el conjunt dels tres anys. S’hi sumaran els 2.500 milions del dividend extraordinari en metàl·lic que va prometre repartir el primer trimestre del 2026 si la seva junta del pròxim 6 d’agost aprova la venda de la seva filial britànica TSB al Santander.
Com va avançar EL PERIÓDICO a finals de gener, el Sabadell va decidir fa mesos elaborar un pla estratègic 2025-2027, per mirar de demostrar que la millora dels seus resultats dels últims quatre anys és sostenible i reforçar el missatge que generarà més valor als seus accionistes si continua en solitari.
La clau per al Sabadell és intentar demostrar que guanyarà més del que espera el mercat. El consens d’analistes preveu ara com ara que el banc obtingui aquest any un benefici de 1.783 milions d’euros, una xifra en línia amb l’anticipada per l’entitat. La discrepància està en els pròxims exercicis: els experts auguraven uns guanys similars per al 2026 i el 2027 (1.755 i 1.764 milions), però abans de la venda de TSB (que va aportar el 17,5% del benefici en el primer semestre d’aquest any). Davant això, el banc dirigit per César González-Bueno estima que obtindrà més de 1.600 milions el 2027.
Tot i que la xifra és menor, suposa un increment d’entorn del 5% respecte al benefici recurrent del 2024 si s’exclou de la comparació la filial britànica. Pot semblar una alça modesta, però és significativa perquè la preveu obtenir gràcies al fet que l’augment del negoci més que compensarà les rebaixes dels tipus d’interès oficials aprovades pel Banc Central Europeu (BCE) des de mitjans del 2024.
Dividends i recompres
El banc va assegurar al mercat que pot capejar l’efecte tant de l’abaratiment del preu del diner com de la pèrdua d’una mica més del 20% del seu balanç que suposa TSB. Així, espera fer compatible incrementar el seu negoci al generar cada any de mitjana 1,75 punts percentuals de capital, mentre manté el compromís de repartir als accionistes el capital que passi del 13% mitjançant dividends i recompres d’accions.
El banc, així mateix, va reafirmar que repartirà als seus propietaris el 60% del benefici de cada exercici i va prometre que el dividend recurrent serà en cada un dels tres anys del pla superior als 0,2044 euros per acció del 2024. De moment, ha anunciat un dividend de 0,07 euros per acció amb càrrec al resultat del 2025, que pagarà el 29 d’agost i que obligarà el BBVA a ajustar l’opa per descomptar-ho de l’equació de canvi d’accions mitjançant la qual s’instrumenta.
La remuneració recurrent del 2025 es manté en 1.300 milions, amb la qual cosa els dos anys següents serà d’"almenys" 2.500 milions. És a dir, una mitjana de 1.250 milions per exercici malgrat la venda de TSB, que s’executaria a principis del 2026 i comportaria el pagament extraordinari de 2.500 milions més. González-Bueno va qualificar de "colpidora" la xifra total de 6.300 milions de remuneració i va apuntar que és uns 2.000 milions superior a la que hagués ofert si no haguessin venut TSB, però va negar que suposi "tirar la casa per la finestra" per frenar l’opa.
El conseller delegat va tornar a exhibir la seva convicció que l’operació plantejada pel banc d’origen biscaí no tirarà endavant. "El BBVA té només dues opcions, per pur sentit comú: o millorar l’oferta o desistir", va proclamar l’executiu del Sabadell.
Notícies relacionadesEl Sabadell va assegurar que la seva rendibilitat pujarà del 14,6% del 2024 sense la filial i sense extraordinaris al 16% el 2027. L’entitat espera aconseguir-ho mitjançant "augments moderats" de la seva quota de mercat fins al 2027 (entre 0,25 i 0,3 punts percentuals des del 8% actual): creixent "molt per sobre" dels seus competidors en crèdit al consum, "lleugerament" més en finançament a empreses i pimes, i mantenint-se "en línia" en hipoteques. En conjunt, el seu crèdit augmentarà més d’un 5%.
L’entitat també va anunciar que va guanyar 975 milions d’euros entre gener i juny, un 23,3% més que en el mateix període de l’any passat i el benefici semestral més gran de la seva història. La rendibilitat es va situar en el 15,3% (14,4% sense l’efecte del diferent calendari de pagaments de l’impost a la banca). Sense TSB, el benefici va ser de 804 milions, també una xifra rècord.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Fenomen en auge La venda a pes de 'caixes sorpresa' d'Amazon arriba al centre de Barcelona: "És com una loteria"
- Universitat Més de 250 professors universitaris exigeixen a la UB que investigui el cas Ramón Flecha
- MUNDIAL DE CLUBS Luis Enrique ignora Mbappé: «Soc soci culer, per això sempre em motiva jugar contra el Madrid»
- Previsió meteorològica Catalunya, en alerta per fortes pluges: aquestes són les zones on més pot ploure
- Detingut per matar d’una punyalada un multireincident al Prat de Llobregat per una venjança
- Lluís Brotons, investigador del CSIC: "El foc també pot ser un gran aliat"
- TRIBUNALS El fill menor de Juana Rivas ja està amb el seu pare a Itàlia
- MEDI AMBIENT Els boscos triguen més a regenerar-se després d’un incendi pel canvi climàtic
- Salut Europa dona llum verda a un segon fàrmac que alenteix l’Alzheimer
- El Carrer Nou La vida és un país estranger