Transport ferroviari

La SEPI prendrà una part minoritària de Talgo amb un crèdit de 75 milions

El braç inversor de l’Estat podria quedar-se amb entre un 5% i un 10% del capital després del pacte aconseguit entre els governs espanyol i basc

La SEPI prendrà una part minoritària de Talgo amb un crèdit de 75 milions
2
Es llegeix en minuts

La SEPI, el braç inversor de l’Estat, planeja prendre una participació minoritària en el capital de Talgo, que algunes fonts situen en el 5% tot i que podria acostar-se al 10%. Aquesta presa de participació està contemplada en el pacte arribat dimarts passat entre els governs central i basc, que van segellar Pedro Sánchez i Imanol Pradales a la Moncloa i que va servir per desencallar l’últim serrell de l’operació. Així, la SEPI dona el seu braç a torçar i concedeix un préstec de 75 milions a Talgo, als que se sumarien un altre crèdit de 75 milions del consorci que pren el control del fabricant de trens. Amb aquest préstec de 150 milions Talgo estaria en condicions de fer front als venciments de deute d’aquest any, que ascendeixen a uns 140 milions sobre un endeutament total de 400 milions.

Segons fonts coneixedores de les negociacions, el full de ruta implica que els consells de la SEPI i de Talgo tramitin el crèdit i posteriorment es produeixi l’entrada en el capital, que podria portar-se a terme al convertir en accions el crèdit o de forma directa. Aquests mitjans situen el mes d’octubre com l’horitzó temporal perquè això passi.

El que sembla també decidit definitivament és que el control de l’empresa seguirà en mans del consorci basc, encapçalat per Sidenor, el grup industrial de José Antonio Jainaga, i en el qual participen el Govern basc mitjançant el seu fons Finkatuz i les caixes BBK i Vital a través de les seves fundacions.

Aquest consorci va tancar al febrer un principi d’acord per comprar al fons Trilantic un 29,7% de Talgo, però l’operació no s’ha firmat en aquests cinc mesos perquè Jainaga l’havia condicionat a dues qüestions fonamentals: aconseguir un ajornament per al pagament de la sanció de 116 milions que li va imposar l’estatal Renfe a Talgo i que la SEPI aportés un crèdit per afrontar els venciments de deute. Addicionalment, el consorci, que aconseguirà que la seu de Talgo torni a Euskadi, està interessat que la SEPI participi en el capital per donar més solidesa a les renegociacions pendents del deute.

La delicada situació financera de Talgo és clau en aquesta operació. La companyia va tancar el 2024 amb pèrdues de 108 milions després d’haver de dotar els 116 milions de sanció que li va imposar Renfe pel retard en l’entrega de trens, tot i que Jainaga ha aconseguit ajornar els pagaments de la multa fins a 2040.

Pèrdues en el primer trimestre

Notícies relacionades

El problema és que Talgo ha continuat registrant pèrdues al començament d’aquest exercici: va tancar el primer trimestre de l’any amb uns ingressos de 154,2 milions d’euros, un 7% inferiors als registrats en el mateix període de 2024, i números vermells superiors a 7 milions d’euros. La companyia vol presentar els seus resultats del primer semestre el pròxim 1 d’agost, al tancament del mercat.

Dimarts passat, després de la trobada amb Sánchez per parlar de competències, el lehendakari va voler remarcar que "en l’àmbit industrial", s’havia produït "una notícia molt esperada". Després, va afegir: "Els dos governs hem encarrilat la participació de la SEPI per fer viable l’operació del consorci basc, i mantenir així l’activitat i l’ús de Talgo a Euskadi"..