Una sentència xocant

La decisió que absol l’actriu de ‘Cuéntame’ però condemna el seu company de repartiment ha sorprès propis i estranys. L’actor va reconèixer el delicte.

Una sentència xocant

Alejandro Martínez Vélez - Europa Press

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La sentència del cas Nummaria que ha dictat la sala penal de l’Audiència Nacional ha sorprès tant propis com estranys. No solament per la condemna de 80 anys per a l’assessor fiscal, sinó també pel tracte rebut diferent per la parella protagonista de la popular sèrie Cuéntame amb la condemna de dos anys i dos mesos per a Imanol Arias –tot i que no entrarà a la presó– i l’absolució d’Ana Duato. L’actor va arribar a un acord amb la Fiscalia Anticorrupció pel qual assumia la comissió dels fets pels quals s’asseia al banc dels acusats a canvi de no anar a la presó. Ella, en canvi, va mantenir la innocència fins al final i li va sortir bé, perquè va aconseguir convèncer el tribunal que no sabia que, seguint els consells del seu assessor fiscal, cometia un delicte.

A més de ser condemnat per cinc delictes contra la hisenda pública, al reconèixer haver defraudat a Hisenda entre el 2010 i 2014, l’intèrpret va reintegrar al fisc 2.225.973 euros, corresponents al deute més els interessos de demora i la responsabilitat civil. El professor Esaú Alarcón, soci especialitzat en tributari del despatx Gibernau, destaca que aquesta quantitat és al final molt inferior a la que hauria fixat l’Agència Tributària en cas de sanció per via administrativa.

A Anticorrupció qualifiquen d’"aberrant" l’absolució de Duato, alhora que admeten que serà molt difícil de revocar si es recorre contra la sentència, cosa que només poden fer, primera en apel·lació davant la mateixa Audiència Nacional i després en cassació davant el Tribunal Suprem, el ministeri públic, l’advocacia de l’Estat i les defenses dels condemnats.

Coneixements empresarials

L’absolució de l’actriu es produeix perquè per al tribunal "no es presenta prou acreditació que l’acusada coneixia que incomplia el seu deure". D’aquesta manera, al no haver-se acreditat que tingui coneixements empresarials superiors a un ciutadà mitjà, aquest dubte s’ha d’interpretar a favor del reu.

Notícies relacionades

La fallada per a Duato ha produït una distorsió en la manera de traslladar a la ciutadania la sentència, al fer l’efecte que s’ha condemnat l’assessor fiscal i no els seus clients, quan no és pas així, alerta Alarcón. Dels 80 anys de presó imposats a Fernando Peña, 32 són pel seu propi frau, perquè també va fer servir l’estructura empresarial que va crear per ocultar al fisc els seus propis guanys. Els altres 48 sí procedeixen dels seus clients, però dels que van ser condemnats, no pas de Duato.

Peña no complirà més de nou anys, al fixar-se el temps a la presó en el triple de la pena més alta imposada, que és de tres anys. El tribunal va declarar provat que, per evitar que algunes activitats il·lícites que feia sota la cobertura de l’assessoria fiscal fossin detectades, Peña va crear un entramat de societats espanyoles, amb seu fora d’Espanya.