El Banc d’Espanya limita a una dècima l’efecte en el PIB de la despesa en defensa
L’organisme retalla les expectatives del pla de Sánchez per elevar la inversió de l’1,4% al 2% / El Govern situa el creixement entre 4 i 7 dècimes

El Banc d’Espanya calcula que el pla del Govern per elevar la despesa en defensa en 10.471 milions aquest any, passant de l’1,4% al 2% del PIB el 2025, tindrà un efecte sobre el creixement de l’economia de tot just una dècima addicional. L’estimació retalla de manera substancial les expectatives del president del Govern, Pedro Sánchez, que va situar entre 4 i 7 dècimes l’efecte positiu sobre el creixement del PIB a curt termini del pla industrial i tecnològic per a l’enfortiment de la seguretat i la defensa.
En la presentació de les noves Projeccions Macroeconòmiques 2025-2025, el director general d’Economia, Ángel Gavilán, va estimar que, de les sis dècimes de més despesa en defensa anunciades pel Govern (de l’1,4% al 2% del PIB), només dues dècimes són despesa pública addicional. La resta correspon a partides financeres (crèdits) o a quantitats que estaven consignades a altres finalitats i que ara han sigut redirigides a l’àrea de defensa.
Cada punt d’augment de la despesa en defensa es tradueix en mig punt de més creixement del PIB. Atès que el Banc d’Espanya estima que el pla del Govern suposa una despesa addicional real de 0,2 punts del PIB, l’organisme calcula un impacte positiu d’una dècima en el creixement. L’organisme aclareix que, de cara al futur, la relació entre despesa en defensa i creixement del PIB pot ser més intensa si es destina una major part d’aquesta a inversió o a R+D+i. En sentit contrari, la relació pot ser més feble si la despesa es finança amb més impostos (i no amb deute addicional).
Des d’un punt de vista de distribució sectorial de l’impacte d’una despesa més important en defensa, el Banc d’Espanya determina que l’impacte positiu recauria sobretot en l’epígraf Fabricació d’un altre material de transport (el valor afegit brut del qual guanyaria un impuls de l’11%) i en el de Reparació i instal·lació de maquinàries i equip (un 9% addicional), seguit del de Fabricació de productes informàtics, electrònics i òptics.
Comiat de Gavilán
Gavilán va comparèixer ahir davant els mitjans de comunicació, en el seu últim acte com a director general d’Economia del Banc d’Espanya, després d’haver anunciat una dimissió que s’ha vinculat a les discrepàncies amb el Consell de Govern de la institució, que presideix el governador José Luis Escrivá, respecte al contingut de l’últim informe anual de l’organisme.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Lliga F Escac i mat de les futbolistes al Llevant Badalona: «És el circ més gran que he viscut com a professional»
- Educació a Catalunya Catalunya prohibirà els mòbils també a l'ESO i retirarà tablets i pissarres digitals a Infantil
- Transport públic Així queden els preus dels títols de transport públic a Barcelona fins que acabi el 2025
- La xacra de la corrupció El soterrament de les vies a Sant Feliu de Llobregat, la presumpta manipulació de Koldo, Ábalos i Cerdán a Catalunya
- PREVENCIÓ El càncer de pell, disparat: els casos augmenten un 40% en quatre anys a Espanya
- Israel obre un nou front de guerra amb el seu atac a l’Iran
- Illa: "Hem tingut una decepció, però donem la cara i actuem"
- ERC: "Si no és un cas aïllat, Sánchez no comptarà amb el nostre suport"
- Tempesta judicial i política Feijóo acusa els socis del Govern de ser "còmplices" de la corrupció
- Tempesta judicial i política El Govern descarta una qüestió de confiança sobre Sánchez