Les mesures per evitar una altra avaria apugen 5,5 euros el rebut de la llum
Red Eléctrica manté des de fa un mes una operació reforçada del sistema per reduir el risc d’un altre col·lapse, cosa que encareix el preu
S’està prioritzant l’ús de centrals de gas i hidroelèctriques i reduint el de fonts renovables

La gran apagada que va noquejar el país fa just un mes ha fet que s’activin mecanismes especials per evitar el risc que es repeteixi. Red Eléctrica (REE), l’operador del sistema elèctric, està aplicant les últimes setmanes un mode d’operació reforçada per donar més estabilitat al funcionament del sector i reduir al mínim la possibilitat d’un nou col·lapse.
Una fórmula que dona robustesa addicional a la xarxa frenant una mica l’ús de les renovables i primant la utilització d’energies tradicionals, però que també implica un cost extra en el preu final de l’electricitat i una pujada en el rebut de la llum de milions de llars. Tenir més seguretat no surt gratis.
Després de la combinació de l’efecte de la caiguda del preu mig diari de l’electricitat i de l’alça del cost dels serveis d’ajust pel blindatge reforçat després de l’apagada, una família amb tarifa regulada de llum i un consum mitjà (d’uns 250 kilowatts hora per al maig) pagarà aquest mes un rebut de 53 euros, segons les estimacions de l’analista independent Francisco Valverde. Un preu final de la factura que suposa una pujada de més del 15% amb relació a maig de l’any passat (set euros més). I segons els càlculs de Valverde, d’aquesta pujada de set euros per a més de vuit milions de famílies, 5,5 euros correspondran directament al cost extra dels serveis d’ajust per l’operació especial de Red Eléctrica l’últim mes. Red Eléctrica està utilitzant de manera més intensa les denominades restriccions tècniques, un mecanisme que permet a l’operador intervenir el mercat elèctric perquè més plantes de generació d’energies tradicionals estiguin disponibles per produir electricitat aquests dies, singularment centrals de gas i centrals hidroelèctriques.
La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Sara Aagesen, ha comparat insistentment aquestes mesures excepcionals per prevenir noves apagades amb la utilització d’un «antibiòtic d’ampli espectre» per combatre una infecció que encara no es té identificada clarament. Com que encara no s’han aclarit les causes de l’apagada, s’està utilitzant una operació reformada per donar estabilitat extra amb menys renovables i més centrals de gas de manera temporal i fins que es puguin prendre mesures concretes.
Els serveis d’ajust del mercat, que reflecteixen el cost d’apressar per part de REE l’entrada dels cicles combinats –les centrals que cremen gas per produir electricitat– per estabilitzar el sistema, s’han disparat. Des de l’apagada del 28 d’abril i en el que va de maig, el cost d’aquests serveis d’ajust ha arribat a una mitjana de 37,2 euros per megawatt hora (MW h), més del doble que els 17 euros per MW h que es van registrar a l’abril i gairebé el doble dels 19,7 euros per MW h de maig de l’any passat, segons els mateixos registres de Red Eléctrica.
La factura
Notícies relacionadesLa decisió de reforçar el funcionament del sistema elèctric després de l’apagada i de prioritzar l’ús de centrals de gas i hidroelèctriques reduint el de renovables té un cost addicional que se suma al preu que marca el mercat elèctric diari. De fet, la cotització de la compravenda diària d’electricitat està baixant, i compensa en part la forta pujada dels serveis d’ajust. Però només en part. Així que el preu final de l’electricitat i el de la factura elèctrica de milions de clients s’estan encarint.
El major cost dels serveis d’ajust repercutirà directament en aquells consumidors que disposin de contractes d’electricitat que recullin l’actualització dels sobrecostos del sistema. És a dir, ho notaran els entorn de 8,3 milions de llars que tenen contractada la tarifa regulada de llum (PVPC). I també ho patiran els grans consumidors industrials que solen tenir contractes indexats a l’evolució del mercat majorista de l’electricitat o compren l’electricitat directament al mercat majorista.
- Nova jubilació anticipada: quins treballadors podran retirar-se abans i quan entren en vigor els canvis
- Mobilització d'emergències Tallada la Ronda Litoral de Barcelona per un home pujat nu a un senyal
- ACCELERANT PER AL GAMPER El Barça presumeix del nou Camp Nou, "la vuitena meravella del món"
- Cita al fòrum Collboni elogia el Cruïlla com "el festival més amable" en el 15è aniversari
- EL DESIG DE L’ESTRELLA Renovació sense foto: faltava l’àvia Fátima
- fórmula 1 L’alonsomania desborda Barcelona
- Mobilitat sostenible Una quinzena de grans ciutats encara no multen els vehicles vetats
- Un registre ‘online’ permetrà a les ciutats multar a les ZBE
- CONTEXT Ja no hi ha excuses
- Prèvia de la cita a Barcelona Govern i autonomies topen abans de la Conferència de Presidents