Sector immobiliari

Construmat tanca les portes amb 22.300 visitants, un 6% més

El saló, valora el seu president, ha visibilitzat el paper de la construcció com a "motor de canvi" davant el problema de la vivenda

Un promoció social d’Eivissa, un hospital de Zúric i una masia rehabilitada a Terol van ser guardonats 

Construmat tanca les portes amb 22.300 visitants, un 6% més
2
Es llegeix en minuts

Amb 22.300 visitants i la participació de 368 empreses –un 35% d’internacionals–, Construmat 2025 va baixar ahir el teló al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. Les xifres, com havia avançat el seu president, Xavier Vilajoana, són les esperades i suposen un lleuger increment del 6% davant els 21.000 visitants que van acudir a la fira el 2024.

L’esdeveniment ha sigut un termòmetre del moment que viu la construcció a Espanya: un sector que, pressionat per la crisi de vivenda i la urgència climàtica, es reinventa amb nous materials, sistemes energèticament eficients i eines digitals. Prova d’això és la presència de 40 empreses emergents –el doble que el 2023– a la recerca de clients, inversió i aliances estratègiques.

El nombre de visitants continua estant lluny dels 54.000 que va aconseguir el 2019 i molt més dels més de 300.000 que van acudir-hi el 2007. No era l’objectiu. Xavier Vilajoana, president de Construmat i d’APCEspaña, va valorar l’edició com un punt d’inflexió: "El saló ha fet un salt tant en oferta comercial com en continguts, i ha mostrat el camí cap a un model més sostenible, tecnològic i col·laboratiu". També va posar el focus en el consens al qual s’ha arribat per "visibilitzar el paper de la construcció com a motor de canvi per respondre a un repte social urgent com és l’accés a la vivenda".

Públic internacional

Per la seva banda, el director de Construmat, Roger Bou, va remarcar l’alt perfil professional dels visitants, atrets per una oferta cada vegada més transversal i orientada a resoldre problemes concrets de sostenibilitat i eficiència energètica. A més, el 13% del públic va ser internacional, amb presència destacada de professionals de Portugal, Itàlia, França, el Marroc i Turquia, aquest últim com a país convidat.

Més enllà de l’exposició comercial, Construmat va organitzar 164 activitats –entre conferències, taules rodones i tallers– amb la participació de més de 200 ponents que van abordar des de la intel·ligència artificial (IA) en l’arquitectura fins a la necessitat d’atraure talent jove i femení a un sector tradicionalment masculinitzat i envellit.

Notícies relacionades

El Sustainable Building Congress va centrar el debat en temes clau com la vivenda assequible, la salut en el disseny d’espais habitables i la biohabitabilitat. També es van entregar els premis Construmat, comissariats per la Fundació Mies van der Rohe, que van reconèixer tres projectes exemplars per la seva aposta per una arquitectura saludable i sostenible: una promoció de vivenda social a Eivissa (Peris+Toral), un hospital infantil a Zúric (Herzog & de Meuron) i la rehabilitació d’una masia a Terol convertida en hotel de cinc estrelles (Edra km0).

La pròxima edició de Construmat ja té data: se celebrarà del 18 al 20 de maig de 2027,i recuperarà la seva periodicitat biennal, interrompuda per la pandèmia.