Entrevista

Josep Ribó, president del COGAC: "És recomanable contrastar l’esborrany de la Renda que ens envia Hisenda"

L'especialista remarca que la figura del gestor administratiu és clau per "optimitzar al màxim la declaració de l’IRPF", sempre dins del marc que estableix la legislació vigent

Josep Ribó, president del COGAC, a la seu de El Periódico.

Josep Ribó, president del COGAC, a la seu de El Periódico. / Maite Cruz

3
Es llegeix en minuts
Eduard Palomares

Per als gestors administratius, el mes de maig representa la seva temporada alta, quan la campanya de la declaració de l’Impost sobre la Renda de les Persones Físiques arriba a velocitat de creuer. Hi ha temps fins al 30 de juny, així que Josep Ribó, president del Col·legi Oficial de Gestors Administratius de Catalunya (COGAC), aconsella deixar les presses de banda i efectuar la declaració de manera minuciosa, millor si és amb l’ajuda d’un professional. 

¿Quan és el millor moment per portar a terme la declaració de la Renda?

En realitat, el moment és indiferent, perquè si domicilies el pagament, es realitza l’últim dia. No obstant, ser previsor permet al contribuent anar amb temps, revisar les dades amb calma i evitar problemes.

¿Què pot aportar la figura del gestor administratiu, més enllà de l’esborrany d’Hisenda?

Un gestor és un professional coneixedor en profunditat de l’IRPF i, per tant, pot ajudar a optimitzar la declaració, sempre en el marc de la legislació vigent i amb la informació fiscal adequada, per intentar pagar tan poc com sigui possible. Cal tenir en compte que l’esborrany només conté la informació que ha rebut Hisenda de terceres parts, i sempre ha de contrastar-se amb la documentació pròpia. Perquè si les dades estaven malament, la declaració també ho estarà.

Tot i que no es tracta d’una campanya amb gaires novetats, ¿ja n’han detectat alguna que estigui tenint incidència?

La novetat que més incidència està tenint són els rendiments del capital immobiliari, concretament en el cas dels lloguers. En aquest àmbit sí que hi ha hagut canvis importants. Abans hi havia una única reducció, però ara existeixen diferents reduccions que poden ser del 50%, 70% o fins i tot del 90% si es compleixen una sèrie de variables. Per això, li demanem el contribuent que tingui preparada tota la documentació necessària per justificar la deducció que li correspon, com la data del contracte de lloguer, si és una primera vivenda o l’edat del inquilí.

¿Alguna altra novetat?

Creix la deducció per donacions a entitats solidàries. I pel que estem notant aquestes setmanes, cada vegada n’hi ha més. Potser les noves condicions han animat els ciutadans a ser més solidaris.

¿La sostenibilitat també comporta beneficis fiscals?

Sí, i no només existeixen deduccions per la compra de vehicles elèctrics, sinó també per la instal·lació de punts de recàrrega particulars. Em sorprèn perquè molta gent no sap de l’existència d’aquest incentiu fiscal, quan les marques mateix l’haurien de comunicar com a argument de venda. I en el mateix àmbit de la sostenibilitat, també hi ha bonificacions per a la rehabilitació energètica de la vivenda.

¿Quina documentació necessita el contribuent per obtenir aquesta bonificació a l’eficiència?

És necessari comptar amb un certificat d’eficiència energètica abans de començar l’obra de rehabilitació i un altre al finalitzar-la, per justificar així l’estalvi d’energia obtingut. No obstant, molta gent no és conscient d’això i no sol·licita aquest certificat inicial, així que no pot obtenir la deducció que li correspondria. Com sempre dic, la declaració de la Renda s’ha de preparar durant tot l’any; ara només la plasmem sobre el paper. És important assessorar-se bé.

¿Com definiria una Renda ben feta?

És aquella que aprofita tots els beneficis fiscals possibles, en el marc de la legalitat. És a dir, que compleix la llei i paga el mínim. Hi ha persones que acudeixen a un gestor amb falta d’informació o desconeixement de dades rellevants, que si no haguessin consultat un professional haurien passat per alt deduccions que li corresponien.

En la societat digital, amb les criptomonedes o apostes en línia, ¿la declaració es complica?

Cada vegada hi ha més coses a tenir en compte, si bé les criptomonedes tributen de forma clara. El problema és que, si l’operador no és a Espanya, no reps les dades adequades i això dificulta les coses. Les apostes també estan ben controlades per Hisenda, així que cal tenir-les en compte. I en el cas dels pagaments per Bizum, es considera com una transferència més.

Notícies relacionades

¿Quines millores demanarien per a les pròximes campanyes?

Sobretot sol·licitem més claredat a Hisenda, perquè existeixen interpretacions diferents segons la delegació, i això genera molta inseguretat. No es tracta de buscar dreceres, sinó d’aplicar la llei amb coherència i transparència.

Temes:

IRPF Hisenda