La licitació d’obra pública va créixer un 12,5% fins al març

L’impuls d’ajuntaments i Estat va fer pujar l’import fins als 779,4 milions d’euros a Catalunya, segons els contractistes

La licitació d’obra pública va créixer un 12,5% fins al març
2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

L’any arrenca bé en licitació d’obra pública a Catalunya, segons van revelar ahir els contractistes. En el primer trimestre es van arribar als 779,4 milions d’euros, cosa que representa un increment del 12,5% respecte al mateix període de l’any anterior. L’augment es deu, principalment, a l’empenta dels ajuntaments, que concentren el 46% del volum licitat (creix un 15,7% interanual), i a la duplicació de l’import licitat per l’Estat, que puja un 99,8%, fins als 111,7 milions d’euros, segons l’informe trimestral presentat per la Cambra de Contractistes d’Obres de Catalunya (CCOC).

De fet, la Generalitat és l’única que es despenja d’aquest impuls licitador, i així ho va destacar en la presentació de les dades el president de la CCOC, Lluís Moreno, que va criticar la falta d’empenta en projectes estratègics com ara el pla Catalunya Lidera, del qual encara no s’ha licitat cap contracte.

"La música sona bé, però no ens conviden a ballar", va afirmar Moreno, que va assegurar que els equips de les empreses estan "mig aturats" per falta de feina. Tampoc s’han concretat les comandes de gestió pactades amb l’Estat, ni hi ha novetats sobre l’ampliació de l’aeroport del Prat, que segons la CCOC requeriria una inversió d’uns 2.000 milions d’euros. Precisament Moreno va ser qui va dirigir la comissió de Foment del Treball per mirar d’arribar a una proposta de consens per a l’ampliació de la infraestructura, però les conclusions daten del setembre del 2023 i encara no s’ha avançat.

124,8 milions per a Fira 2000

Tornant a l’informe, en el primer trimestre també destaca la licitació de Fira 2000, amb el contracte més abundant del període: 124,8 milions d’euros per a la construcció del nou Pavelló Zero de Fira de Barcelona. La segueixen Infraestructures.cat (108,9 milions d’euros) i la Gerència d’Infraestructures i Equipaments del Ministeri de Cultura (68,4 milions). En aquest últim cas, les obres de la nova Biblioteca Pública de l’Estat a Barcelona. Aquesta última obra representa més de la meitat de tota la licitació estatal d’aquest trimestre.

Pel que fa al tipus d’obra, es va produir un augment de les infraestructures hidràuliques, especialment en l’àmbit local, on van arribar als 64,3 milions d’euros, el doble de l’import que en el mateix període de l’any anterior. En canvi, la licitació de projectes d’edificació va caure més d’un 20%, fins als 153 milions d’euros.

Notícies relacionades

Les licitacions que estan vinculades als fons europeus Next Generation van continuar a la baixa. Entre el gener i el març es van licitar 125 obres o lots per valor de 85,6 milions, cosa que representa només l’11% del total, enfront del 14,7% del 2024 i el 23,4% del 2023.

Finalment, tal com acostuma a dir Moreno, la CCOC va celebrar que les obres que queden desertes van a la baixa des de mitjans del 2023. Tot i així, des de l’any 2021 s’acumulen 1.282 procediments sense adjudicatari, per un valor de 461,9 milions d’euros. El màxim representant dels contractistes catalans va alertar que més de la meitat dels contractes encara reben menys de quatre ofertes, i va reclamar a les administracions que ajustin els preus a la realitat del mercat.