Relleu en la banca

La Caixa prescindeix de Simón i situa Reynés al capdavant de Criteria

El grup presidit per Fainé fa un tomb a la seva cúpula amb la sortida del CEO nomenat fa només 14 mesos 

El primer executiu de Naturgy arriba després de la congelació de la compra de Celsa

Fonts pròximes a Criteria neguen que el nomenament pugui ser llegit en clau successòria de Fainé

La Caixa prescindeix de Simón i situa Reynés al capdavant de Criteria
4
Es llegeix en minuts
Albert Martín
Albert Martín

Corresponsal econòmic d'EL PERIÓDICO

ver +
Natàlia Ríos
Natàlia Ríos

Cap de la secció d'Economia.

ver +

Sotrac en l’univers Caixa. El patronat de la Fundació La Caixa, presidit per Isidre Fainé, va acordar ahir prescindir d’Ángel Simón com a conseller delegat de CriteriaCaixa, la societat d’inversió que controla al 100% i amb què gestiona totes les seves participacions industrials. La seva substitució queda coberta per Francisco Reynés, president executiu de Naturgy i també patró, que ocuparà la plaça que deixa vacant Simón en el consell d’administració de Criteria, "amb la finalitat que el consell d’administració de la companyia el nomeni vicepresident executiu en les pròximes setmanes". Aquest nomenament en dos temps respon al fet que el consell d’administració de Criteria no es va reunir ahir, cosa que farà en els pròxims dies. La Fundació La Caixa assegura que Reynés mantindrà els càrrecs de president executiu de Naturgy i de patró de la mateixa Fundació.

Ángel Simón (Manresa, 9 de novembre de 1957) era conseller delegat de Criteria des del febrer del 2024, moment en què va iniciar una sèrie d’inversions en empreses com Telefónica, Colonial, ACS, Puig i Europastry. Rellevava llavors Marcelino Armenter, i semblava que es refermava com a persona de la màxima confiança de Fainé. Des d’aquest càrrec va llançar un ambiciós canvi de rumb en les participades de Criteria, que va passar de les petites participacions en companyies cotitzades a la recerca d’un dividend en inversions més importants en grans empreses industrials. La sorprenent sortida de Simón, 14 mesos després d’assumir el càrrec, es produeix després que Criteria informés que congelava la seva entrada a Celsa només 15 dies després de l’anunci d’un principi d’acord per entrar en el capital del grup siderúrgic. Fonts de Criteria van assegurar llavors que l’aclariment es devia a "assumptes de gestió interna".

Moviments ambiciosos

De fet, des de la seva arribada a Criteria els moviments del grup havien sigut ambiciosos: incrementar la participació en Telefónica del 2,5% al 10% i situar-se amb el mateix pes que STC i la SEPI, que depèn del Govern; entrar amb un 9,4% a ACS; augmentar la posició a Colonial fins al 17%; entrar en el grup Puig amb el 3%; entrar a Veolia amb un 5%; comprar un 20% d’Europastry; i negociar l’entrada a Celsa. Durant aquest temps, Simón ha liderat el nou pla estratègic de Criteria per al període 2026-2030, que té com a principal objectiu arribar a un valor brut dels actius (GAV) de 40.000 milions d’euros el 2030, davant els 27.000 que tenia en el seu moment. Criteria ja és el primer hòlding inversor espanyol.

Francisco Reynés Massanet (Palma de Mallorca, 1963) és enginyer industrial per la Universitat Politècnica de Barcelona. Se’l considera un dels directius més pròxims a Fainé i ja va ser al seu dia director general de Criteria CaixaCorp, posició des de la qual va portar a terme la sortida a borsa l’octubre del 2007, així com vicepresident i conseller delegat d’Abertis Infraestructuras i president de Cellnex Telecom, entre altres càrrecs. Anteriorment, havia treballat en l’automobilística Seat i en la tèxtil Dogi. Actualment, és president executiu de Naturgy i patró de la Fundació La Caixa, posicions en què es mantindrà. Per poder mantenir aquesta doble responsabilitat, Reynés va convocar el consell d’administració de Naturgy ahir a la tarda per informar al respecte i sol·licitar la seva autorització per acceptar la designació.

No obstant, fonts empresarials donen per fet que Reynés no mantindrà els dos càrrecs i que en els pròxims mesos es concentrarà en les seves noves atribucions al capdavant de Criteria. Aquestes mateixes fonts apunten a qüestions de governança per explicar un moviment que donen per fet i es remeten a la història recent del hòlding. En efecte, el mateix Ángel Simón va mantenir inicialment el seu càrrec al capdavant d’Agbar quan va ser nomenat conseller delegat de Criteria a finals de gener del 2024. A principis de juny, menys de cinc mesos després, abandonava el càrrec en la societat d’aigües per dedicar-se completament a Criteria.

Problemes de confiança

Notícies relacionades

Fonts pròximes al hòlding inversor de La Caixa neguen que el nomenament de Reynés en detriment de Simón pugui ser llegit en clau successòria del mateix Fainé. Diferents veus empresarials consultades per aquest diari apunten que han existit problemes de "confiança" entre el president de Criteria i el seu primer executiu, que han desembocat en una sortida que ha generat sorpresa en els despatxos de poder de la capital catalana.

Després dels canvis, el nou consell de CriteriaCaixa queda format per Isidre Fainé com a president; Francisco Reynés, vicepresident executiu; Javier Godó, vicepresident; Josep Maria Coronas com a secretari; Adolfo Feijoó com a vicesecretari, i Enrique Alcántara-García, José Antonio Asiáin, Marcos Contreras, Jean-Louis Chaussade, Isabel Estapé, Maria Isabel Gabarró, Eugenio Gay, Francesc Homs, Juan Manuel Negro, Asunción Ortega i Montserrat Trapé com a vocals.