Consum
L’alimentació augmenta el seu marge al 8,1% de les vendes
La relació entre benefici i vendes és la més alta dels últims 15 anys en el sector, segons l’estadística de l’Agència Tributària

La indústria de l’alimentació va aconseguir el 2024 un rècord en els seus marges comercials. L’any passat, el conjunt de les empreses del sector va aconseguir un resultat (benefici) equivalent al 8,1% del total de les seves vendes. Es tracta de la relació més elevada en els últims 15 anys (des del 2009) que componen la sèrie de l’estadística Observatori de marges empresarials, difosa ahir per l’Agència Tributària. El 2023 el marge sobre vendes de la indústria de l’alimentació va resultar del 5,8% i el 2022 havia descendit al 4,5%, en ple xoc inflacionari.
L’Observatori de marges empresarials va ser impulsat pel Govern com una mesura de transparència estadística enmig de la crisi inflacionària que es va desencadenar el 2022, amb el sector de l’alimentació en l’epicentre. L’estadística pren com a punt de partida les dades declarades en l’impost de societats, si bé també es realitza una anàlisi separada de les empreses personals que declaren els seus rendiments en l’impost sobre la renda.
Les dades relatives al conjunt del 2024 publicades ahir mostren que la indústria de l’alimentació va obtenir el 2024 un resultat brut d’explotació de 12.267 milions d’euros, el 45,5% més que el 2023 i el més gran dels 15 últims anys. Al caliu d’aquesta millora del negoci, la indústria va augmentar el seu marge sobre les vendes fins al 8,1% (gairebé el doble que el 2022).
Xifres de rècord
El marge unitari (benefici) sobre la diferència entre vendes i compres també va marcar en aquest sector un rècord de la sèrie estadística al situar-se en el 45,6%.
En línies generals, l’estadística de l’Observatori de marges empresarials també mostra una millora per al conjunt de les empreses. El total d’activitats va situar el seu marge sobre vendes el 2024 en el 8,1% (davant el 7,8% del 2023). Es tracta de la taxa més elevada des del 2009, quan es va situar en aquest mateix nivell, del 8,1%.
Per sectors, el marge més gran sobre vendes va correspondre al d’electricitat i gas, que va arribar al 16,1%. Amb tot, no és la taxa més gran de la sèrie, que ha conegut pics de fins i tot del 20,7% o del 18,8% en els últims 15 anys.
Notícies relacionadesDesprés d’electricitat i gas despunten els marges sobre vendes de la indústria de l’alimentació (8,1%), construcció (8,1%) o indústria química (7,7%), molt per davant de comerç majorista (5,2%) o del comerç a la menuda en establiments no especialitzats (3,6%).
El marge més petit sobre vendes va correspondre el 2024 a la indústria de l’automòbil, amb una taxa de tot just el 0,9%. No en va, la fabricació de vehicles de motor va encaixar l’any passat un enfonsament del 84,5% del seu resultat brut d’explotació, segons les dades que es desprenen de l’impost de societats.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Conseqüències de l’apagada El Govern té un pla b amb reserves de gasoil per si hi ha una altra apagada
- Entrevista Joan Gabriel Bergas, catedràtic en Enginyeria Elèctrica de la UPC: "Són set 'barcelones' que van caure de cop"
- PRIMER DE MAIG ¿Per què l'1 de maig és el Dia del Treball?
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic