Sector vitivinícola
Espanya accelera les exportacions de vi als Estats Units per esquivar possibles aranzels
Els distribuïdors americans van comprar un 29,5% més de litres al desembre, per així ampliar les seves existències abans de la hipotètica pujada d’impostos de Trump

Els cellers espanyols han trepitjat l’accelerador les últimes setmanes i han començat a enviar massivament els seus estocs als Estats Units, abans que el president Donald Trump decideixi apujar els aranzels a aquest producte. Els distribuïdors nord-americans han augmentat les seves comandes de caixes d’ampolles fins al punt que, segons les dades de la duana dels EUA, el desembre passat es va registrar «un fort augment de les exportacions, amb una alça del 23% en valor i del 29,5% en volum», ha informat la Interprofesional Vino de España (OIVE), l’entitat que agrupa els exportadors vinícoles i que atribueix aquest comportament a una possible estratègia d’acaparament per part dels importadors estatunidencs, davant la incertesa generada per l’amenaça d’aranzels».
«Nosaltres hem accelerat les comandes perquè els distribuïdors dels Estats Units tinguin prou existències de producte per a almenys sis mesos, d’aquesta manera ara compten amb un estoc de seguretat», explicava divendres passat Luisa de Paz, directora d’exportacions del celler Protos, de la denominació d’origen Ribera del Duero. «Vam començar a preparar-nos a finals de l’any passat, després que Trump guanyés les eleccions», va precisar De Paz en declaracions recollides per l’agència de notícies Reuters. Amb aquest dipòsit de reserva, els comercialitzadors nord-americans podran escalar els preus de cara als seus consumidors finals, si finalment es produeix l’increment aranzelari.
Notícies relacionadesJa el 2019, també amb Trump a la Casa Blanca, els EUA van aplicar aranzels al vi envasat (només al no escumós) produït en diferents països europeus, entre els quals, Espanya. Llavors, a diferència de «França, que va tenir una caiguda dràstica en les seves exportacions, les empreses espanyoles van mostrar més resiliència i van aconseguir mantenir una posició estable al mercat», recorda Begoña Olavarría, responsable de l’àrea d’Intel·ligència Econòmica de la interprofessional.
Un bon 2024 en exportacions
Els exportadors de vi espanyols van tancar l’exercici del 2024 amb un creixement del 7% en valor i en volum en les seves transaccions amb els Estats Units, cosa que els va consolidar dins del grup de principals proveïdors d’aquest mercat, segons les dades de duanes elaborades per l’OIVE. Així, Espanya va arribar a un total de 391,4 milions de dòlars en vendes i els 67,3 milions de litres exportats, cosa que la col·loca com el quart proveïdor en valor i el setè en volum. En el segment específic dels escumosos, l’americà és el principal destí dels productors espanyols, ja que segons l’interanual el novembre del 2024 es va arribar als 21 milions de litres (cosa que va suposar un increment del 7,7%) i 73,6 milions d’euros (una pujada del 9,6%). Quant als vins envasats no escumosos, es van exportar 39,7 milions de litres en l’interanual el novembre del 2024 (cosa que va implicar un creixement del 2%) per un valor de 243,1 milions d’euros (un 4% més).
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Apagada Red Eléctrica sospita d'una desconnexió massiva de plantes solars abans de l'apagada
- Andrés Iniesta: "No sempre tot és bonic, ni per a mi ni per a ningú"
- Lluita contra el frau Hisenda et vigila: aquesta és la quantitat màxima que pots pagar en efectiu
- Energia Red Eléctrica ja va alertar al febrer del risc de "desconnexions severes" de llum pel 'boom' de les renovables
- Habitatge Gonzalo Bernardos avisa els espanyols: «Els que es vulguin comprar una casa s’han d’afanyar»
- Futbol Sis partits de sanció a Rüdiger, que els aprofita per operar-se
- Champions league Dembélé silencia l’Arsenal i acosta el PSG a la final de Múnic
- Apunt ¿S’ho imaginen?
- LA CITA DE MONTJUÏC Final guanyada, final per jugar
- PARTIT 100 AMB EL BARÇA Lamine Yamal: "La por la vaig deixar al parc de Mataró fa temps"