Lum verda a la llei que penalitza el desaprofitament d’aliments
El text aprovat sense el PP i Vox preveu multes de fins a mig milió d’euros a empreses agroalimentàries i restaurants
Servei d’àpats en un menjador social a Barcelona. | MANU MITRU
Primer va ser la convocatòria anticipada d’eleccions el 2023. Després, les mobilitzacions dels agricultors per tot Espanya a principis d’aquest any. El cas és que la llei que ha de combatre el desaprofitament d’aliments a Espanya, i reduir el seu impacte ambiental i la pèrdua de recursos econòmics, no va arribar fins ahir al ple del Congrés dels Diputats, on va tirar endavant amb el suport de tots els grups parlamentaris, tret del PP, que es va abstenir, i Vox, que hi va votar en contra. El text aprovat pel ple serà remès al Senat per continuar la tramitació parlamentària, de manera que ja és segur que no podrà entrar en vigor el 2 de gener, com estava previst.
La votació també va servir per aprovar canvis en el sistema de representació de les organitzacions agràries, amb la qual cosa sindicats com per exemple Unió d’Unions (al qual pertany Unió de Pagesos) podran formar part de les taules d’interlocució amb el Govern. En la tramitació de la llei també es va introduir la creació de la nova agència de la cadena alimentària, que supervisarà l’evolució dels preus dels aliments des del camp fins al punt de venda final.
La nova llei preveu sancions de fins a mig milió d’euros en els casos d’infracció més greu per a les empreses agroalimentàries i de l’hostaleria que no reaprofitin els aliments i inclou dues obligacions: que els agents implicats en la cadena alimentària disposin d’un pla de prevenció de pèrdues i desaprofitament i que les grans companyies que estiguin en contacte directe amb els consumidors firmin convenis amb entitats sense ànim de lucre per a la donació dels excedents. En cas que els aliments excedentaris no es puguin destinar al consum humà, hauran d’anar, per aquest ordre, a l’alimentació animal o a la generació d’adobs orgànics i la producció d’energia.
L’IVA de les donacions
El principal retret que es va fer a la nova llei, però, és que s’hi hagin inclòs les esmenes que demanaven que els productes que es donen als bancs d’aliments quedin exempts de l’IVA. "És una decisió recaptatòria", va lamentar la diputada del PP Milagros Marcos. Vox, l’únic grup que hi va votar en contra, va argumentar que es tracta d’una norma que no fa altra cosa que sobrecarregar agricultors i ramaders amb sancions i paperassa.
Notícies relacionadesEntre les novetats de la llei hi figura, com van destacar diversos ponents, el reconeixement i la regularització de l’espigolament, una pràctica tradicional al camp, que consisteix a collir el producte que no s’ha collit a les finques per donar-hi un ús no comercial. A partir d’ara, l’espigolament es convertirà en una eina per al reaprofitament d’aliments, sempre sense ànim de lucre. La norma també preveu que els contractes públics hagin d’incloure clàusules per reduir el desaprofitament d’aliments, en el cas de subministradors a menjadors escolars, d’hospitals o de centres per a gent gran.
L’última vegada que es van analitzar quants aliments es perden pel camí a Espanya, el 2023, es va calcular que es malgasten 1.214 milions de quilos aproximadament, cosa que representa 1,4 quilos per llar. Més del 80% d’aquest desaprofitament correspon a productes sense utilitzar, que es rebutgen perquè s’espatllen abans de ser consumits, sobretot la fruita, hortalisses i lactis, que sumen més del 50% del total de productes sense utilitzar. Quan es mesuren els plats ja cuinats que acaben a les escombraries, resulta que els més malgastats són llegums, bullits i sopes o purés.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Melania Trump, la discreta primera dama
- Els consells de Maria José Valiente, psicòloga i col·laboradorada de SanaMent Sis eines per tornar a la normalitat després de les festes de Nadal
- Juan y Medio inaugura avui la sisena temporada de ‘Lo de Évole’
- Exuberant ball català a NY
- Milo J: aquí hi ha artista