Merlin i Colonial traslladaran la seu si canvia la seva tributació
Les dues socimis més grans de l’Ibex 35 amenacen de deixar Espanya si puja la seva fiscalitat / L’Executiu no té prou suport per aprovar la mesura
Les dues socimis (societats cotitzades d’inversió en el mercat immobiliari) més importants de l’Ibex 35, Merlin Properties i Inmobiliaria Colonial, han iniciat un front contra el Govern després de l’acord de la coalició del PSOE i Sumar per reformar el seu règim fiscal i apujar la seva càrrega tributària. L’amenaça és clara: estan disposades a canviar les socials amb l’objectiu d’evitar perdre els beneficis de què ara gaudeixen, que també hi ha en la majoria de països de l’OCDE. La situació, amb diferències, recorda la que va protagonitzar fa menys de dos anys Ferrovial, quan va anunciar el trasllat del seu quarter general als Països Baixos, un moviment que va ser entès per l’Executiu de Pedro Sánchez com un artifici per pagar menys impostos.
Colonial, en un comunicat, va assegurar ahir que la reforma proposada pel Govern, que haurà de ser convalidada al Congrés dels Diputats i encara no té els suports necessaris, inclou canvis "molt greus". En cas d’aprovar-se, la socimi presidida per Juan José Brugera ha anunciat que "reavaluarà la seva estratègia d’inversions, la ubicació de les seves activitats i de la seva estructura jurídica, i adoptarà les mesures que més convinguin a l’interès dels seus accionistes i inversors, i tot plegat perquè aquestes potencials mesures no tinguin un impacte negatiu". Per la seva banda, Merlin Properties va ser més mesurat en la nota, publicada en la Comissió del Mercat de Valors (CNMV). La companyia liderada per Ismael Clemente adoptarà les decisions necessàries "per salvaguardar l’interès dels accionistes, clients i empleats", sense excloure cap possibilitat legal al seu abast.
La situació ara és diferent. En el cas de Ferrovial l’anunci del trasllat va ser motu proprio. La raó que van esgrimir sempre va ser facilitar el seu debut borsari als EUA, no estalviar impostos, una justificació que va donar el Govern a l’operació, que va sortir en tromba amb diversos ministres criticant durament el trasllat. Fins i tot, Sánchez va arribar a afirmar en una roda de premsa: "A Espanya hi ha exemples extraordinàriament positius de grans empresaris compromesos amb el país. No és el cas de Rafael del Pino [president de Ferrovial]". Més d’un any i mig després, no és que la companyia d’infraestructures hagi reduït la seva càrrega fiscal a Espanya, sinó que l’ha incrementada.
La potencial sortida de Merlin i Colonial d’Espanya, cosa improbable en aquest moment perquè l’Executiu no té prou suport parlamentari per tirar endavant aquesta mesura, es produiria per un canvi en les regles del joc. El règim de les socimis va ser creat durant la segona legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero i impulsat durant la primera de Mariano Rajoy. A la pràctica va ser importar el sistema dels fons d’inversió immobiliària, nascuts als EUA als 60 i presents en la majoria de països europeus. Aquest sistema permet canalitzar estalvi a través de l’immobiliari en companyies que no tributen en l’impost de societats, però que estan obligades a repartir els beneficis a través de dividends, moment en què els accionistes sí que paguen impostos, que poden superar fins i tot el 25%.
"Espantar el capital"
Notícies relacionadesSense anar gaire lluny, a França, Alemanya, el Regne Unit, Itàlia, Bèlgica, Finlàndia, Irlanda, Hongria, Lituània, els Països Baixos, Luxemburg i Portugal les societats equivalents a les socimis tributen un 0% en l’impost de societats. Apujar la fiscalitat a aquests vehicles produirà un descrèdit internacional per als inversors, que busquen seguretat jurídica. Fonts consultades per aquest diari asseguren que "espantar el capital és el pitjor que pot fer un govern" perquè "els diners són lliures de volar entre països", amb l’afegitó que, encara que s’apugi la càrrega fiscal, "no entrarà ni un euro a les arques de l’Estat".
Les dues socimis tenen a les seves mans canviar la seu fiscal. En el cas de Colonial, la majoria dels immobles són a París; en el de Merlin, té una part de la cartera a Portugal. Les dues empreses sumen una valoració en borsa de 8.620 milions d’euros, l’últim any van ingressar un total de 865 milions i ocupen més de 400 treballadors.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Grans ciutats Un xinès que viu a Barcelona explica les diferències que veu amb Madrid: "Es respira un ambient trist..."
- Turisme El poble més bonic del món és a Catalunya, segons l'Organització Mundial del Turisme
- Escacs El prodigiós adolescent indi
- Mobilitat interurbana El pla més complicat de Rodalies
- Política i moda Deixeu de grapejar-nos
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Illa contraposa un "finançament solidari" a la "deslleialtat fiscal"
- Els barons del PP qualifiquen de "pedaç" la condonació
- No és país per a pactes
- En clau europea Pacte amb clarobscurs