Les empreses hauran de deixar de registrar l’horari en paper

Treball eleva el to contra la patronal i li dona una setmana perquè presenti propostes sobre la reducció de jornada

Les empreses hauran de deixar de registrar l’horari en paper
2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Totes les empreses, independentment de la mida de la seva plantilla, hauran de registrar la jornada laboral dels seus empleats per mitjans telemàtics. El format dels fulls de paper amb els quadrants d’entrada i sortida perquè el treballador els firmi a l’iniciar i acabar el seu torn deixaran de ser una opció vàlida, d’acord amb l’últim esborrany de la llei de reducció de jornada laboral remès pel Ministeri de Treball a patronal i sindicats i al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO. Una proposta que estarà subjecta a canvis durant el curs de la negociació i que també incorpora un augment de les quanties de les multes a aquelles companyies que incompleixin el registre horari.

El departament liderat per Yolanda Díaz va instar ahir els agents socials a una nova reunió per mirar d’avançar en un acord sobre la que ha de ser la norma estrella, laboralment, de la legislatura. Les parts es van veure les cares durant dues hores sense arribar a avenços sobre com materialitzar aquesta disminució del temps màxim de treball, que en còmput setmanal se situarà en una primera fase en 38,5 hores. I un dels aspectes de la reforma és la modificació d’una obligació ja existent per a les companyies com és el control horari.

Si bé inicialment la idea que va manifestar Treball als agents socials era limitar l’obligatorietat d’un registre de jornada telemàtic a aquelles societats amb 50 o més empleats, en el primer paper remès aquesta referència no apareix. I la futura obligació regiria per a totes les companyies, tinguessin dos o 2.000 treballadors. "L’empresa mantindrà un registre diari de jornada, realitzat per mitjans digitals", diu el primer esborrany. Ara és habitual que en micro o petites empreses es porti a terme de manera analògica el registre de jornada. Una cosa que, segons expliquen inspectors consultats, facilita la manipulació de registres per part de l’empresari.

Toc a la patronal

Notícies relacionades

El Ministeri de Treball ha reclamat la patronal que li remeti una proposta per escrit per reduir la jornada laboral abans de dilluns de la setmana que ve. Si no és així, el secretari d’Estat d’Ocupació, Joaquín Pérez Rey, va insinuar que accelerarà les negociacions i optarà per remetre al Congrés un acord únicament amb els sindicats i abans de finalitzar el mes d’agost.

El departament que lidera Díaz ha elevat el to contra dels empresaris i els ha acusat d’estar entorpint les converses per donar compliment a un dels compromisos electorals del Govern de coalició. "S’ha de prendre seriosament la negociació", els va retreure Pérez Rey als patrons. La CEOE, a preguntes d’aquest mitjà, va declinar fer declaracions sobre el tema.