Planificació urbanística

Sánchez s’exposa a un altre no al Congrés amb la llei del sòl

La norma està en mans del PP, que de moment no ha revelat si s’afegirà a l’esmena a la totalitat d’ERC, Junts i Podem

Sánchez s’exposa a un altre no al Congrés amb la llei del sòl
2
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

El Govern s’enfronta avui a un altre ple complicat al Congrés, del qual podria sortir amb una nova derrota parlamentària. Després que dimarts passat els seus socis –inclòs Sumar, que per primera vegada va trencar el bloc de la coalició en una votació– tombessin la proposta del PSOE contra el proxenetisme, la llei del sòl corre el mateix risc. Està en mans del PP, que va renunciar a presentar-hi una esmena a la totalitat, però que podria unir-se a la d’ERC, Junts i Podem per deixar caure la norma del Ministeri d’Habitatge.

Els conservadors no revelen el sentit del seu vot i fonts de la cúpula asseguren que "no està al cent per cent decidit" i que en el transcurs del debat d’avui prendran la decisió. Asseguren que el Govern "va al límit en cada votació" i que podrien estar treballant perquè els seus socis retiressin l’esmena a la totalitat. La ministra Isabel Rodríguez defensa la llei a primera hora al Congrés.

És cert que Alberto Núñez Feijóo ja va advertir a Pedro Sánchez durant el debat d’investidura del socialista que l’elecció del "seu Govern impossible" tindria conseqüències: "Quan els seus socis li fallin, no em busqui". És una frase que continua ressonant a Génova i que forma part de la seva estratègia d’oposició.

Però la llei del sòl és particular perquè no només pren com a base una norma de l’últim Executiu de Mariano Rajoy, sinó que es tracta d’una reclamació de la patronal i d’ajuntaments i comunitats autònomes, majoritàriament governades pels populars ara. Això vol dir que el PP no està exempt de pressions per diferents fronts.

Eleccions europees

Amb tot, en la direcció nacional conservadora no amaguen que aquesta derrota implicaria una clatellada política per a Sánchez molt rellevant, coincidint amb en l’arrencada de la campanya europea: uns comicis que el PP planteja com un plebiscit sobre el president del Govern.

Notícies relacionades

La modificació de la llei del sòl i rehabilitació urbana, aprovada al Consell de Ministres el març passat, té com a final dotar de més seguretat jurídica la planificació urbanística de les ciutats, evitant que els plans generals decaiguin per simples defectes de forma i siguin declarats nuls.

La principal modificació és la creació d’una nova figura, la nul·litat parcial. Aquesta s’aplicaria a un pla general quan s’incorri en errors menors que no afectin aspectes substancials. Si finalment aquest canvi legislatiu s’aprova, es donarà un any de termini (ampliable en sis mesos més) als ajuntaments perquè aquests siguin resolts. Amb l’anterior regulació, una simple equivocació o la no-inclusió d’un document suposava la nul·litat de tot el pla en els tribunals, encara que aquest fos secundari dins de tot el projecte urbanístic.

Temes:

Govern PSOE