Torres descarta dimitir si l’operació no tira endavant

El president del segon banc espanyol afirma que "l’opció fàcil" hauria sigut retirar l’oferta, però que no és per al que li paguen

Torres descarta dimitir si l’operació no tira endavant

P. A.

3
Es llegeix en minuts
Pablo Allendesalazar
Pablo Allendesalazar

Periodista

ver +

BBVA ha pres una decisió arriscada al presentar una oferta per comprar el Sabadell amb l’oposició del consell del seu rival. Des del 1987 no es produïa una opa hostil a la banca espanyola (el fracassat intent del Banco de Bilbao d’adquirir Banesto) i el Govern i altres autoritats polítiques de diferent signe van mostrar ahir el seu rebuig frontal a l’operació. Malgrat tot això, el president del segon banc espanyol, Carlos Torres Vila, va descartar ahir dimitir si l’opa no tira endavant: "Per a res crec que m’hauria de plantejar aquest escenari".

Sabedor de la forta oposició que afronta, el banquer va mirar de mostrar-se conciliador i constructiu amb el Sabadell (consell, empleats i clients, si bé va evitar precisar si manté la seva oferta de tres consellers i una vicepresidència de la nova entitat). També amb el Govern i les autoritats autonòmiques i partits de les regions on l’entitat rival té més presència (particularment Catalunya i Alacant). Però, alhora, va descartar patir un cost personal: "Respecte al meu futur professional, em preocupa poc. El que em preocupa és fer el que he de fer, que és tractar que el consell prengui les decisions correctes en defensa dels interessos dels accionistes de BBVA".

Va justificar, així, la decisió de proposar la inusual operació hostil malgrat el rebuig del consell del Sabadell. "L’opció fàcil hauria sigut abandonar aquest projecte, però no és per al que ens paguen. Tenim la responsabilitat de defensar els interessos dels nostres accionistes i, en aquest sentit, el que exigeix la situació davant una operació que té enorme atractiu per a tothom és presentar-la als accionistes de Banc Sabadell perquè decideixin", va argumentar el banquer.

Torres Vila, així mateix, va restar importància a un possible fracàs. "Pot ser que els accionistes del Sabadell decideixin que no tenen interès per entregar les seves accions, en aquest cas, si s’ha generat un mal reputacional, benvingut sigui, en el sentit que hem fet el correcte. Estem disposats, aquest equip, aquest consell i, sens dubte, aquest president, a assumir aquest risc reputacional, si és que es produeix aquesta afectació, perquè és haver intentat una operació que tenia molt sentit. Ningú té assegurat l’èxit, però el camí fàcil és no intentar-ho. Si finalment els accionistes del Sabadell decideixen que no és el camí, estarem molt orgullosos també d’haver-ho intentat i per a res tindrem dubtes del que haurem fet", va defensar.

Altres alternatives

Notícies relacionades

L’executiu va admetre que és "absolutament factible" que un altre banc presenti una contraopa pel Sabadell i va advertir que BBVA no té marge per millorar les condicions econòmiques de la seva oferta. També va reconèixer que el Sabadell podria buscar una fusió en la qual fos l’entitat adquirent per defensar-se (en el passat recent va tenir interès per Unicaja). Això sí, amb matisos: "No és que no pogués donar-se, però tindria un camí una mica més complicat en la mesura que, per la legislació d’ofertes (de compra), hauria de ser una cosa que hauria de plantejar a la seva junta d’accionistes. No és una cosa que temem [...]. Si al camí ells prenen les seves decisions dins del marc legal, estarem al que vagin decidint", va apuntar. Si l’operació no tira endavant, va assegurar que BBVA apostarà per créixer en solitari, sense compres.

Torres Vila va dir que la seva intenció ha sigut sempre acordar l’operació de manera amistosa. A mitjans d’abril, va apuntar, va contactar amb el seu homòleg del Sabadell, Josep Oliu, per anunciar-li la seva intenció de fer-li arribar una oferta. Es van emplaçar perquè l’hi entregués el dimarts 30 d’abril, però la filtració aquell dia dels seus plans el va obligar a traslladar-la al consell del banc rival per escrit. El seu objectiu era que servís de base per a una negociació privada, si el Sabadell hi hagués tingut interès.