Hernández de Cos crida a analitzar la concentració bancària creixent

El governador del Banc d’Espanya evita valorar l’oferta de l’entitat basca

Hernández de Cos crida a analitzar la concentració bancària creixent

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El governador del Banc d’Espanya, Pablo Hernández de Cos, va evitar ahir valorar les conseqüències d’una possible fusió entre BBVA i Sabadell. "No parlaré, ni puc ni he de fer-ho, ni fer comentaris sobre una potencial operació que involucra dues entitats significatives", va dir De Cos en la Comissió d’Economia del Congrés dels Diputats, on va comparèixer per presentar l’Informe Anual 2023, del Banc d’Espanya. "Mai, els banquers centrals, els supervisors, parlem d’entitats individuals i, per tant, tampoc ho faré en aquesta qüestió", va reblar, després d’haver sigut preguntat pels diputats sobre l’oferta de BBVA per comprar el Sabadell.

El governador sí que va respondre a qüestions generals plantejades pels diputats sobre el nivell de concentració bancària a Espanya. "És evident que en el cas de l’economia espanyola s’ha produït un increment del grau de concentració bancària. Teníem un nivell per sota de la mitjana europea. Ara, el supera", va afirmar De Cos. El governador va admetre que "pot ser un bon moment per començar a prestar més atenció a aquesta qüestió i sobre quin és el nivell òptim [de concentració bancària]".

El cert és que el temor d’un oligopoli penja sobre el sistema bancari espanyol des de fa anys. La concentració al sector es va disparar després de l’esclat de la gran crisi financera el 2008, a mesura que el nombre d’entitats rellevants es reduïa de 45 a 10, fruit de les nacionalitzacions i fusions.

‘Semàfor’ gairebé en vermell

Notícies relacionades

Tot i que les autoritats bancàries continuen sense veure alarmant la situació, el semàfor que utilitzen per mesurar el nivell de concentració al mercat podria fer un salt en el to creixentment groc en què va entrar el 2018 i acostar-se al nivell vermell en cas de tirar endavant la fusió de BBVA i Sabadell.

Durant la ronda de preguntes al governador en la Comissió d’Economia, el portaveu econòmic de Sumar al Congrés, Carlos Martín Urriza, havia celebrat que Banc Sabadell hagi rebutjat l’oferta del BBVA per fusionar-se en una sola entitat, mentre havia alertat de l’alta concentració bancària que s’esdevé a Espanya. La portaveu d’ERC, Inés Granollers, també havia instat el governador a reflexionar sobre el nivell de concentració en el sector financer espanyol. De fet, el governador va explicar que la concentració bancària (i la menor competència entre entitats) és una de les causes que podrien explicar la menor translació de la pujada de tipus d’interès als dipòsits dels clients estalviadors.