Envelliment

Fedea diu que les cotitzacions hauran de pujar 3,8 punts per les pensions

Fedea diu que les cotitzacions hauran de pujar 3,8 punts per les pensions

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Les cotitzacions socials sobre les nòmines dels treballadors hauran de pujar entre 2,2 i 3,8 punts percentuals a partir del 2026 (i al llarg de cinc anys) per compensar l’increment de la despesa en pensions derivat de les recents reformes de la Seguretat Social. Així ho estima la Fundació d’Estudis d’Economia Aplicada (Fedea) en un article publicat ahir pel seu director executiu, Ángel de la Fuente, després de la difusió a l’abril de l’informe Ageing Report 2024 per part de la Comissió Europea.

Segons l’informe sobre les conseqüències pressupostàries de l’envelliment de la població publicat per la Comissió Europea, la reforma de les pensions adoptada a Espanya provocarà una despesa més elevada en pensions equivalent a 3,3 punts del PIB per al 2050 (i a 5 punts per al 2070), fins a situar-la en el 17,28%. Fedea rebaixa aquesta taxa fins al 16,87%.

Notícies relacionades

Si es compara amb l’anterior Informe sobre envelliment, del 2021, el nou Ageing Report 2024 ofereix xifres més pessimistes sobre l’evolució de la despesa en pensions després d’incorporar-hi els efectes de les últimes reformes del sistema, de la inflació, de la reforma laboral, de la pujada del salari mínim interprofessional i de l’aflorament de l’economia submergida.

El 2025 està prevista l’avaluació de la clàusula de salvaguarda introduïda per l’última reforma de l’exministre de Seguretat Social, José Luis Escrivá. Aquesta clàusula estipula que, si la projecció de la despesa mitjana en pensions en el període 2022-2050 publicada en l’Informe sobre envelliment, corregit per les mesures d’ingressos adoptades a partir del 2020, es desvia del 13,3% del PIB, el Govern haurà d’identificar un conjunt de mesures per corregir la desviació. En cas de ser necessàries, aquestes mesures hauran d’entrar en vigor el 2026, durant un període de cinc anys. Si no s’acordés cap mesura, es produiria un increment automàtic de les cotitzacions socials l’any esmentat.