Bones perspectives

Espanya supera per primera vegada en la història els 21 milions d’ocupats

El mercat laboral va guanyar 200.000 afiliats a la Seguretat Social a l’abril impulsat per l’hostaleria 

La xifra d’aturats cau fins als 2,6 milions

Espanya supera per primera vegada en la història els 21 milions d’ocupats
4
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Espanya va batre aquest abril un dels seus reptes relatius al mercat laboral més esperat: superar la cota dels 21 milions de treballadors en actiu. L’ocupació està instal·lada en un cicle virtuós en aquests últims quatre anys, en els quals s’han creat més llocs de treball que els que es van crear en els quatre anys anteriors a l’esclat de la bombolla immobiliària.

Més ocupació i de millor qualitat, amb uns nivells de temporalitat molt inferiors i en sectors amb millors sous i condicions. D’aquests 21 milions d’ocupats, 14 milions són assalariats indefinits. I l’atur baixa un mes més, tot i que el nivell d’aturats és encara elevat i Espanya acumula 2,6 milions de persones apuntades al SEPE.

Si bé aquest 2024 va arrencar titubejant en l’àmbit laboral, amb uns fluxos de contractació prudents –fins i tot fluixos en certs sectors–, aquest pas ranc va durar un sospir i l’activitat econòmica continua demanant noves mans. Aquest acabat de finalitzar mes d’abril va tancar amb un guany de 199.538 nous afiliats a la Seguretat Social.

Una xifra que, amb permís de l’any passat, que va registrar un abril especialment bo, ha sigut la millor de l’últim lustre. La Setmana Santa –aquest any va caure del 24 al 31 de març– s’ha notat especialment en l’hostaleria, que ha augmentat l’afiliació, amb 91.000 nous cotitzadors. Catalunya va ser la tercera autonomia, després de les Illes Balears (+55.155) i Andalusia (+41.365), que és la que més ocupats va aportar al conjunt d’Espanya, amb 33.089 nous cotitzadors, fins a un total de 3,76 milions de treballadors en actiu.

Encara la més alta de la UE

L’atur va descendir a l’abril respecte al març en 60.503 persones, fins a un total de 2,66 milions d’aturats a tot Espanya. És la xifra d’aturats més baixa a Espanya des del 2008, si bé continua sent la taxa d’atur més elevada de tota la Unió Europea (UE). Aquestes noves contractacions permeten al mercat laboral tancar el quart mes de l’any en 21,1 milions de cotitzadors, cota mai assolida fins ara. L’efemèride no ha sigut completa del tot, ja que al mes li ha faltat tancar amb 718 dones en actiu més per poder celebrar que a Espanya per primera vegada se superen les 10 milions de treballadores.

Les dues plusmarques no són flor d’un dia i és que, amb els puntuals retrocessos propis del calendari, Espanya, laboralment, està fent els deures de manera conscienciosa des que va esclatar la covid. I sense que els vaivens originats per la guerra d’Ucraïna o la crisi dels semiconductors, entre d’altres, aconseguissin enfangar aquesta trajectòria.

Si ens remuntem fins a aquell abril funest en el qual l’impacte del confinament va fer miques les estadístiques, comprovem que des d’aleshores s’han guanyat 2,6 milions d’ocupats. Per posar-ho en perspectiva, abans d’esclatar la bombolla del totxo, el 2008, durant els quatre anys previs es van crear 2,3 milions de llocs de treball a Espanya.

Més ocupats i en millors condicions. La limitació a fórmules de contractació temporal com el contracte d’obra i servei que va instaurar l’última reforma laboral es nota en les estadístiques. Especialment en el cas de les persones de menys de 30 anys, entre les quals la reducció del nivell de temporalitat és més intensa, al baixar del 53,1% que registrava abans de la reforma a l’actual 19,2%.

Traces de desacceleració

L’ocupació transita per aigües favorables i continuarà creixent, tret de sorpresa majúscula, fins al mes de juliol, com sol passar cada any. És a dir, el sostre que acaba de marcar amb aquests 21,1 milions d’afiliats presumiblement s’anirà elevant durant els pròxims tres mesos. Després les empreses, especialment les que depenen del turisme, abaixen el pistó i l’afiliació entra en un període de certa hibernació fins a final d’any.

La incògnita que sorgeix ara és si es consolidaran prou contractacions primaverals per poder tancar l’exercici sobre aquesta simbòlica cota dels 21 milions d’ocupats.

Catalunya crea el doble d’ocupació que Madrid

El mercat laboral català va registrar un dels millors mesos d’abril de la seva història. Catalunya va guanyar 33.089 ocupats respecte al març, fins a arribar a un total de 3,76 milions de treballadors en actiu.

Notícies relacionades

L’atur, per la seva banda, es va reduir en 7.359 persones respecte al març, fins a arribar als 337.030 aturats a Catalunya. És la xifra més baixa d’aturats des del 2008. Les dades publicades ahir pels ministeris de Treball i Seguretat Social mostren que la comunitat ha tancat el seu millor abril gairebé de l’última dècada.

En termes absoluts va ser Barcelona la que més nous ocupats va aportar (+15.534), i Girona (+9.579) i Tarragona (+9.087) van ser les províncies que, en termes relatius, més van impulsar l’ocupació. Lleida, per la seva banda, va registrar un saldo negatiu de 1.111 afiliats respecte al mes de març.