El primer trimestre de l’any l’economia va créixer el 0,7%

El PIB avança impulsat per la inversió, el consum, les exportacions i el turisme

El primer trimestre de l’any l’economia va créixer el 0,7%

ROSA MARÍA SÁNCHEZ

2
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

L’economia espanyola ha iniciat el 2024 amb un creixement del 0,7% en el primer trimestre de l’any –que sosté el perfil accelerat de l’avenç del quart trimestre del 2023, després que aquest hagi sigut revisat a l’alça, fins al 0,7%–, impulsat per les bones dades tant de la inversió (+1,3%), com del consum de les llars (+0,3%) i de les exportacions (+2,4%).

En particular, l’exportació de serveis –en els quals s’engloba el sector turístic– es va disparar l’11% en taxa trimestral (i el 9,3% respecte al primer trimestre del 2023) i la despesa dels turistes estrangers a Espanya va créixer el 19%.

Si es compara amb el mateix trimestre de l’any anterior, el creixement de l’economia en taxa anual es va accelerar lleugerament fins al 2,4%, tres dècimes per sobre del registre anotat en el quart trimestre del 2023 i el més elevat en l’últim any, segons l’avançament provisional de les dades de Comptabilitat Nacional trimestral publicades ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

La demanda interna va aportar 2,2 punts al creixement anual del PIB i l’externa hi va contribuir amb 0,2 punts. En particular, la inversió en béns d’equipament va anotar un avenç del 3,7% respecte a l’últim període del 2024 i la realitzada en habitatge, del 3%. El consum de les llars va créixer impulsat pels guanys de poder adquisitiu i l’evolució de l’ocupació. Totes les branques d’activitat presenten un creixement positiu en els primers mesos de l’any, i destaquen el creixement de la indústria manufacturera, amb un increment del 2,2% en el trimestre.

Previsió del 2%

Notícies relacionades

El valor afegit brut de la construcció va augmentar un 2,0% intertrimestral, vuit dècimes més que en el trimestre anterior. I el dels serveis es va accelerar una dècima, fins al 0,3%. Les branques primàries van registrar una variació intertrimestral del 2,5%, davant el 5,3% del trimestre anterior.

L’exercici 2023 ja havia finalitzat amb un avenç accelerat de l’economia, que va portar el PIB a anotar una variació del 0,7% en el quart trimestre de l’any, davant el 0,5% del tercer trimestre (les dues dades han sigut revisades a l’alça en una dècima) i va permetre tancar l’exercici amb un creixement en termes reals del 2,5%. La bona evolució del consum, tant públic com privat, així com la recuperació de les exportacions, van aconseguir impulsar l’activitat, sobretot en la recta final d’un exercici marcat per l’alentiment econòmic a Europa i la pujada de la inflació i els tipus d’interès.

Temes:

Consum Turisme PIB