Inflació

L’IPC puja una dècima a l’abril i se situa en el 3,3% pel gas i els aliments

EUROS. DINERO. SUBIDA. ALZA. TIPOS DE INTERES. INFLACION.

EUROS. DINERO. SUBIDA. ALZA. TIPOS DE INTERES. INFLACION. / EPC

1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La inflació va pujar a l’abril fins al 3,3%, una dècima més que el març passat, com a conseqüència de l’evolució del preu del gas i dels aliments, segons l’indicador avançat de l’índex de preus de consum (IPC) publicat ahir per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La dada no serà definitiva fins a mitjans de maig, però ja apunta a una nova pujada del cost de la vida per segon mes consecutiu. Respecte a l’abril del 2023, els preus sumen un descens de vuit punts.

Un mes més, a l’abril disminueix la inflació subjacent, la més estructural, ja que exclou els aliments no elaborats i l’energia i que aquest quart mes d’aquest 2024 baixa quatre dècimes i se situa en el 2,9%, per sota de la taxa general, per primera vegada des de fa gairebé dos anys.

Aquesta evolució de preus es produeix després que aquest 2024 s’estrenés amb una alça que va situar la taxa interanual en el 3,4%, un increment de tres dècimes respecte al tancament del 2023. La causa va ser llavors la pujada de la llum i del gas. Al febrer, la moderació del cistell de consum i, sobretot, el descens registrat a la factura de l’electricitat van permetre contenir l’indicador, que es va situar en el 2,8%. Però aquest respir de la llum es va acabar justament l’1 de març, quan el Govern va restablir l’IVA del 21% en la llum.

Notícies relacionades

Preu condicionat

La rebaixa al 10% s’havia introduït al juny del 2021, quan es va condicionar que el preu del megawatt hora (MWh) al mercat majorista se situés per sobre de 45 euros. A l’abril, no obstant, l’electricitat va tornar a baixar, segons constata el Ministeri d’Economia en una nota enviada ahir. L’any passat, el nivell més elevat es va assolir a l’abril, amb el 4,1%, per després desplomar-se fins a l’1,9% el juny següent al comparar-se amb un període en què els preus pujaven.