Judici a l’Audiència de Madrid

Rato atribueix la seva fortuna als diners del seu pare a Suïssa

L’exdirector gerent de l’FMi eludeix respondre a la Fiscalia Anticorrupció

Rato atribueix la seva fortuna als diners del seu pare a Suïssa

ToNO Calleja Flórez Cristina Gallardo

2
Es llegeix en minuts
Tono Calleja
Cristina Gallardo

L’exvicepresident del Govern central Rodrigo Rato va eludir respondre a la Fiscalia Anticorrupció i a la resta d’acusacions, entre les quals es troba l’Advocacia de l’Estat, durant la seva declaració ahir en el judici en què s’enfronta a una petició de 70 anys de presó per la gestió del seu patrimoni personal. El també exdirector gerent del Fons Monetari Internacional (FMI) va situar l’origen de part d’aquest patrimoni als diners a Suïssa que li va deixar el seu pare després de la seva mort el 1998, que no havien sigut repatriats. Altres ingressos procedien de la venda de casa seva, de dos préstecs i d’uns diners que paga una empresa anglesa" al seu Vivaway, va declarar.

"És conegut que el meu pare va pagar una multa considerable el 1968 per tenir diners fora d’Espanya. Però aquesta multa mai el va obligar a repatriar els diners que tenia a Suïssa, mai ho va fer", va reconèixer Rato, que després va explicar que el 1998, al morir el seu pare, i amb la seva mare "malalta", es va fer càrrec en nom dels seus altres dos germans de l’empresa Westcastle: "I els banquers de Ginebra, que havien conegut el meu pare, van seguir amb aquesta. No m’enviaven diners de cap tipus i no vaig introduir fons", va dir al ser preguntat per la seva advocada, María Massó Moreu.

En el mateix sentit, sobre l’acusació que mantenia ocults els fons que va heretar el 2004 a la Confederació Helvètica, Rato va lamentar que la Fiscalia Anticorrupció l’hagués acusat per aquest fet: "Pretenen que no sigui un període prescrit, però sempre va estar amb 2,1 milions d’euros en el seu balanç. I quan vegem la regularització del 2013, veurem que la mateixa quantitat segueix allà. Tot en aquest procediment és la recerca del tresor perdut", va etzibar contestant preguntes de la seva lletrada.

En el mateix sentit, qui va ser ministre d’Economia va relatar que el seu progenitor els va anar donant a ell i als seus dos germans "accions de companyia històriques", i per aquesta raó "tenia un terç de les empreses familiars, però que no pertanyia al consell d’administració ni tenia poders empresarials. Tampoc estava involucrat en el dia a dia", va completar Rato, que després va manifestar que tot va ser comunicat a Hisenda.

Residència a Washington

Notícies relacionades

Al ser interpel·lat per la seva lletrada sobre si durant el seu mandat al capdavant de l’FMI vivia a Espanya, Rato va qualificar de "sorprenent que es pugui dir que el director gerent de l’FMI no viu a Washington. Em vaig donar de baixa a l’Ajuntament de Madrid, això és una cosa òbvia". Per aquest motiu, Rato va defensar que l’acusació que no vivia a Washington "o és una falsedat o una tonteria".

La fiscalia acusa Rato de delictes contra la Hisenda Pública, blanqueig de capitals i corrupció en els negocis, després de ser processat en el marc de la causa sobre el presumpte increment il·lícit del seu patrimoni.

Temes:

Govern FMI Ginebra