Sánchez apunta a una governadora per al Banc d’Espanya

La subgovernadora Margarita Delgado i Alicia García Herrero són les principals candidates per succeir Pablo Hernández de Cos.

Sánchez apunta a una governadora per al Banc d’Espanya

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

El 30 de maig del 2018, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) anunciava que el Rei nomenava Pablo Herrnández de Cos com a governador del Banc d’Espanya amb efecte a partir de l’11 de juny. L’1 de juny d’aquell any, un altre reial decret nomenava Pedro Sánchez nou president del Govern. Hernández de Cos, director general d’Economia i Estadística del banc, va ser a proposta de Mariano Rajoy, predecessor de Sánchez. Rajoy havia decidit que seria Hernández de Cos després de la llista oferta pel ministre d’Economia, Román Escolano. El seu perfil tècnic i currículum gairebé no van generar oposició en el PSOE. El càrrec de governador es consensua oficiosament entre els principals partits.

Sis anys després, tornen les travesses a l’endogàmic món dels economistes espanyols a l’espera de qui és l’elegit o l’elegida per substituir De Cos, el mandat del qual expira l’11 de juny. ¿La bona notícia? Hi ha una dotzena de candidats indiscutibles, d’alt nivell, a qui ningú posaria un però en una situació política de certa normalitat. ¿La mala notícia? El clima polític espanyol podria impedir que el PP acceptés la proposta de governador que, en algun moment, prendrà Pedro Sánchez, que ja ha rebut la llista oberta del ministre d’Economia, Carlos Cuerpo.

Núria Mas, professora de l’IESE i exconsellera del Banc d’Espanya, no vol entrar en travesses, però sí que indica les dues qualitats indiscutibles que ha de tenir un governador: "El seu prestigi tècnic, que obliga a un coneixement de les polítiques monetàries, i la seva total independència". A un nivell inferior, Mas n’afegeix una tercera: "Habilitats de comunicació que li permetin explicar què passa". La interacció amb el Banc Central Europeu (BCE) a Frankfurt, al consell dels quals entren directament els governadors, es pot anar desenvolupant amb la mateixa evolució del càrrec, explica Mas.

Al llarg d’aquest segle, els governadors han lidiat amb greus crisis que han afectat les polítiques monetàries i el rescat d’entitats financeres insolvents. La pandèmia i la inflació han obligat a exposar les decisions monetàries. El paper públic de Mario Draghi com a president del BCE va significar un abans i un després en la visibilitat dels governadors després del seu discurs del 26 de juliol del 2012, en què va anunciar que faria "el que fos necessari per salvar l’euro."

De Cos ha complert les tres funcions clau que ha de tenir un governador, segons economistes i experts consultats. El seu perfil independent l’ha erigit com un contrapès al Govern Sánchez a l’hora d’analitzar i dictaminar la situació de l’economia espanyola i explicar amb claredat les decisions sobre els tipus d’interès preses pel BCE.

Diversos noms

Notícies relacionades

En la llista de candidats s’estudien diversos noms que compleixen tots els seus preceptes. A primera fila hi ha l’actual subgovernadora des del setembre del 2018, Margarita Delgado. Seria la primera dona que ocuparia aquest càrrec. Després d’ella, Alicia García Herrero, l’economista en cap per a Àsia Pacífic del banc francès Netixis. Ha sigut membre del consell del BCE i responsable d’economia internacional del Banc d’Espanya. També s’apunta a Paula Conthe, que acaba de ser nomenada secretària general del Tresor; a Montserrat Martínez, vicepresidenta de la CNMV, i Soledad Núñez, membre del consell de Govern del Banc.

Entre els homes: Fernando Restoy, que va ser subgovernador del Banc del 2012 al 2016 i que avui ocupa la presidència de l’Institut d’Estabilitat Financera. Després d’ell, Óscar Arce, director general d’anàlisi econòmica del BCE des del febrer del 2022. Abans ocupava la posició que havia deixat vacant De Cos. El ministre José Luis Escrivá i l’economista en cap de renda fixa del fons d’inversió Citadel Ángel Ubide també s’esmenten. La decisió: més a prop.