Telecomunicacions
La Caixa supera el 5% de Telefónica a través de Criteria
L’operació coincideix amb el desembarcament de l’Estat en el capital de l’operadora
Canvi dràstic. Criteria, la principal accionista de CaixaBank i braç inversor de la Fundació La Caixa, gairebé duplica la seva participació a Telefónica, fins al 5,007%, una cota a la qual no arribava des del 2004, i es consolidarà com un dels seus principals accionistes. A preus actuals, el percentatge de Telefónica adquirit, un 2,31%, ronda els 528 milions d’euros en el mercat. Aquest moviment es produeix alhora que CaixaBank va reduint el seu pes en el capital de l’operadora, en la qual té el 2,51%, i després d’haver-hi entrat l’Estat.
L’operació, anunciada ahir pel grup presidit per Isidre Fainé i que té Àngel Simón com a conseller delegat, consolida l’estratègia de concentrar la participació en l’operadora de telecomunicacions a Criteria, que està adquirint els títols en el mercat i que fins avui comptava amb el 2,69%.
Tot això es produeix després del desembarcament de l’Estat en el capital de Telefónica, amb el 3,04%, en un moviment que es va donar a conèixer Dijous Sant i amb l’objectiu de ser-ne la primera accionista i neutralitzar l’entrada de la saudita STC, amb el 9,9%. El Consell de Ministres va aprovar al desembre aquest moviment i va autoritzar la societat pública SEPI a comprar una participació de fins al 10% de la companyia, per blindar-la, al considerar-la estratègica per la seva vinculació amb la seguretat nacional i la defensa.
L’objectiu és configurar un nucli accionarial estable del qual també formarien part, a més de Criteria, que ha manifestat la seva intenció de contribuir a l’"estabilitat accionarial", l’altre soci històric, el BBVA, que en posseeix el 4,839%, segons fonts financeres. A més, també hi ha en l’accionariat Morgan Stanley, amb el 12,17%, i BlackRock, amb el 4,983%.
Més hòlding, menys banc
El Govern central defensa que, a diferència d’Espanya, on es va produir la privatització total de Telefónica, que va començar amb l’Executiu de Felipe González (PSOE) i va acabar amb José María Aznar (PP), altres països de la UE han optat per retenir participacions a les grans operadores nacionals i altres companyies considerades estatègiques. Alemanya té el 30% de Deutsche Telekom; França, el 13,4% d’Orange i controla l’elèctrica EDF; i Itàlia vol arribar al 20% a Telecom Italia i és accionista de l’elèctrica Enel.
Paral·lelament a l’augment de participació de Criteria, el banc, CaixaBank, la redueix. Fa dies va baixar del 3,51% que tenia al 2,51%. En la pròxima junta d’accionistes de Telefónica, prevista per al 12 d’abril, es votarà la renovació del president de Criteria Caixa, Isidre Fainé, en qualitat de conseller dominical de Criteria, en lloc de fer-ho en representació de CaixaBank, tal com feia fins ara.
L’operació "s’ajusta a la política d’inversió de CriteriaCaixa, caracteritzada per una gestió eficient i prudent de la seva cartera, focalitzada en companyies amb una política de dividends atractiva, com Telefónica, que li permeten finançar l’acció social de la Fundació La Caixa". El 2023, CriteriaCaixa va rebre 42 milions d’euros en dividends de Telefónica, segons La Caixa.
Per a Criteria, la seva participació a Telefónica "té caràcter estratègic i de llarg termini" i, per això, un dels objectius és dotar la companyia "de la més gran estabilitat accionarial". La relació de La Caixa amb Telefónica es remunta al 1987, moment en què la llavors caixa d’estalvis va invertir per primera vegada en l’operadora amb la compra d’un 2,5%. El 1996 va assolir per primera vegada el 5%, que es va diluir fins a un 3,6% el 2000, per les diferents ampliacions de capital empreses per Telefónica per finançar la seva expansió internacional. El 2004, va recuperar la participació per sobre del 5%. Malgrat que la inversió va ser inicialment adquirida per La Caixa el 2007, la participació va passar a formar part del perímetre de Criteria CaixaCorp, en el marc de la reorganització societària prèvia a la seva sortida a borsa.
El 2011, amb la reconversió de la sortida a borsa de CaixaBank, el banc va passar a tenir la històrica participació a Telefónica. I des del 2017 CriteriaCaixa ha construït una posició directa amb compres en el mercat, que després de l’operació anunciada ahir arriba al 5,007%.
- Sant Joan de Déu qüestiona que els instituts comencin classe a les vuit
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- Política social El Govern utilitza 31 milions de l’excedent de tresoreria per a vivenda social
- L’edifici pioner del 22@ es converteix en hospital
- Estrena cinematogràfica ‘La virgen roja’ o la dona perfecta
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un Madrid indolent pateix una patacada sense excuses a Lilla
- El Girona es derrota a si mateix
- L’Ineos Britannia, a un triomf de lluitar per la Copa Amèrica
- El desencant dels menjadors de pipes