Tecnologia en expansió

Les empreses d’IA es tripliquen a Catalunya des del 2019

Acció censa 488 negocis dedicats a la intel·ligència artificial, amb 14.500 empleats i uns ingressos totals de 2.100 milions

Les empreses d’IA es tripliquen a Catalunya des del 2019

Paula Clemente

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

La popularització de la intel·ligència artificial (IA) i el seu desplegament comercial en general ha portat a Catalunya 800 milions d’euros d’ingressos extra per al sector. Sobretot perquè aquest teixit disposa ara de gairebé el triple de companyies que abans que ChatGPT ho canviés tot. L’última vegada que la Generalitat (a través d’Acció) va radiografiar aquesta indústria, el 2019, aquesta comptava amb tot just 180 empreses, 8.400 treballadors i un volum d’ingressos d’uns 1.300 milions d’euros en total. Quatre anys després, amb dades del 2023, la comunitat té 488 negocis dedicats a aquesta tecnologia, 14.500 empleats –"una dada important, perquè posa de manifest la capacitat de generar ocupació i no substituir-la", defensen des d’aquest ens públic– i uns ingressos totals de 2.100 milions.

Així ho indica l’últim estudi elaborat per aquest mateix organisme, presentat ahir pel conseller delegat d’Acció i secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat, Albert Castellanos, i la mànager d’intel·ligència de mercat d’Acció, Imma Rodríguez. El document –van resumir– constata que la IA és la primera tecnologia quant a impacte econòmic per a Catalunya i la segona en termes de creació d’empreses, molt a prop de la ciberseguretat, que és l’àrea líder amb 495 companyies.

El cinquè a Europa

Notícies relacionades

Entre altres coses, l’informe apunta que el territori ha atret en aquest període 475 milions d’inversió internacional destinada a la intel·ligència artificial, cosa que el posiciona com el cinquè d’Europa que més fons capta en aquest àmbit. També, que pràcticament 9 de cada 10 hubs digitals oberts a l’entorn de Barcelona aquests últims anys està orientat de manera prioritària a aquesta tecnologia. O que aquesta és la regió del sud d’Europa que més rondes de finançament ha tancat dirigides a empreses emergents que centren el seu negoci en la intel·ligència artificial.

Castellanos va atribuir aquests avenços a les capacitats inherents qui hi ha a la comunitat, però també a les polítiques de desenvolupament que ha impulsat el Govern català per fomentar l’ús de la tecnologia. A això va sumar Rodríguez el caldo de cultiu general que ha propiciat el desenvolupament de tantes altres tecnologies com el 5G, la supercomputació, el blockchain o els semiconductors. Castellanos va dir que la intenció és anar molt més enllà. "No podem deixar de posar els màxims esforços possibles perquè Catalunya estigui a l’avantguarda de la IA".