Els agricultors aparquen les tractorades després dels canvis en la PAC

Els sindicats aproven la decisió de la UE de suavitzar els requisits mediambientals

Els agricultors aparquen les tractorades després dels canvis en la PAC

JOSÉ LUIS ROCA

1
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

La decisió de la Unió Europea (UE) de suavitzar les exigències mediambientals de la Política Agrícola Comuna (PAC) satisfà, en línies generals, els agricultors espanyols, que per ara es mantindran expectants i descarten, de moment, emprendre noves mobilitzacions. Una vegada aconseguida aquesta primera victòria a Brussel·les, els sindicats del sector centren en aquests moments els seus esforços en el Congrés, al qual han arribat ja un parell de propostes de reforma de la llei de la cadena alimentària. "És fonamental que es revisi el sistema de fixació de preus, per evitar les vendes a pèrdues", insisteix Carles Vicente, secretari d’Organització d’Unió de Pagesos. "De moment és positiu que s’obri la porta que les explotacions de menys de 10 hectàrees quedin exemptes dels controls i les sancions que porta l’incompliment de les condicions de la PAC", afegeix.

L’organització Cooperatives Agroalimentàries d’Espanya considera un "avenç" que es flexibilitzi la PAC, i el president de l’entitat, Ángel Villafranca, destaca que el més important és el "diàleg estratègic" obert per la presidenta de la Comissió Europea per garantir una transició ecològica "tranquil·la i amb prou pressupost" per al camp.

Notícies relacionades

Polítiques sense abordar

José María Castilla d’ASAJA expressa, per la seva banda, que hi ha polítiques que afecten el sector que s’han quedat sense abordar, com la llei de restauració de la natura, la directiva d’usos industrials o les clàusules mirall contra les importacions. El secretari general de l’organització agrària COAG, Miguel Padilla, apunta que els canvis de la PAC són positius, però coincideix que "queda molt per fer". I l’organització UPA afirma que les mesures de flexibilització a la UE són un "èxit de les mobilitzacions del camp".