La inserció laboral de la FP continua creixent a Catalunya: aquestes són les titulacions amb més demanda de professionals en 2024

Els cicles de grau mitjà i superior de famílies com la informàtica o la sanitat tenen una gran quantitat de vacants per cobrir

MEDAC, institut líder de la FP a Espanya, arriba a Catalunya per a cobrir aquesta necessitat formativa, desembarcant a Barcelona i L'Hospitalet de Llobregat amb dos centres oficials

Les titulacions dFP de la família de Sanitat tenen una alta demanda de perfils professionals

Les titulacions dFP de la família de Sanitat tenen una alta demanda de perfils professionals / Cedida

4
Es llegeix en minuts
Pep Canals

La Formació Professional (FP) viu un dels seus millors moments. Enrere ha quedat l'estigma i cada vegada més alumnes opten per aquesta mena de titulacions com la via per a obrir-se pas al mercat laboral. De fet, i segons les dades del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, la Formació Professional va créixer en més de 8.000 alumnes respecte al curs anterior.

Una xifra molt important, que s'explica gràcies a la taxa d'èxit d'aquestes titulacions pel que fa a l’ocupació. Les empreses volen perfils tècnics, una cosa que s'ha vist en les dades d'inserció laboral dels titulats d'FP, que ha pujat al 54,49%, i al 66,29% en el cas de la FP Dual.

En aquest sentit, l'oferta de titulacions ha anat incrementant-se en els últims anys per a respondre a aquesta demanda del mercat laboral. En aquest context, MEDAC, institut líder de la FP a Espanya, va aterrar fa dos anys a Barcelona de la mà de MASTERD i, enguany, per fi, disposa de dos instituts oficials d'FP a Barcelona i L'Hospitalet de Llobregat en els quals oferirà 17 titulacions de grau mitjà i superior a les seves instal·lacions més punteres.

Per al seu centre de Barcelona, MEDAC tindrà la seu en l'històric Institut Roger de Llúria del carrer de Sardenya, que s'uneix al grup formatiu per a continuar creixent en l'àmbit de la formació reglada com MEDAC Roger de Llúria. Mentre que, a L'Hospitalet de Llobregat, la seva seu més àmplia, se situarà en carrer Miguel Hernández.

Les titulacions relacionades amb la tecnologia també compten amb alta demanda de perfils professionals /

Cedida

Titulacions d'FP que tenen millor inserció laboral

Les branques formatives amb més graduats de cicle de grau superior com les de Sanitat (61,72%), Administració i Gestió (71,56%), Informàtica i comunicacions (66,83%) o Comerç i màrqueting (65,03%) són algunes de les que millor inserció laboral tenen, segons les dades de l'estudi ‘Inserció laboral dels ensenyaments professionals 2023’, elaborat pel Departament d’Educació i el Consell General de Cambres de Catalunya.

MEDAC ofereix 17 titulacions de grau mitjà i superior de les famílies esmentades. “És important oferir una formació pràctica i enfocada en les necessitats de l'actual mercat laboral”, asseguren des del centre d'FP líder.

En els pròxims anys, segons l'informe ‘Tendències del Mercat de Treball a Espanya’, elaborat per l'Observatori de les Ocupacions del Servei Públic d'Ocupació Estatal (SEPE), existirà una alta demanda de professionals amb perfils tecnològics, així com d'altres sectors com el sanitari que són difícils de cobrir.

Estudis d'FP de Sanitat a Barcelona

MEDAC té diferents titulacions de Formació Professional de la família de Sanitat. Pel que fa a les de grau mitjà, el centre líder d'FP a Espanya disposa del CFGM en Cures Auxiliars d'Infermeria (TCAE), el CFGM en Farmàcia i Parafarmàcia i el CFGM en Emergències Sanitàries. En el cas de les titulacions de grau superior, MEDAC disposa en la seva oferta del CFGS en Imatge per al Diagnòstic i Medicina Nuclear, CFGS en Anatomia Patològica i Citodiagnòstic, el CFGS en Laboratori Clínic i Biomèdic, el CFGS en Dietètica i el CFGS en Higiene Bucodental.

Una classe de MEDAC /

Cedida

Estudis d'FP d'Informàtica a Barcelona

Pel que fa a les titulacions de la família d'informàtica, MEDAC disposa del CFGM en Sistemes Microinformàtics i Xarxes, i els CFGS de Desenvolupament d'Aplicacions Web (DAW), de Desenvolupament d'Aplicacions Multiplataforma (DAM) i d'Administració de Sistemes Informàtics en Xarxa (AGAFAR), titulacions molt demandades per tot tipus d'empreses de diferents sectors productius.

Altres formacions d'FP a Barcelona

Els centres de l'institut líder en FP a Barcelona també ofereixen titulacions de la branca d'Administració i Gestió. En grau mitjà tenen el CFGM en Gestió Administrativa i en grau superior el CFGS en Administració i Finances. D'altra banda, de la família de Comerç i Màrqueting disposen de les titulacions de CFGS en Comerç Internacional i el CFGS en Màrqueting i Publicitat.

Per què estudiar a MEDAC?

MEDAC va aterrar a Catalunya l’any 2022 per a oferir formació professional oficial en modalitat en línia. En l'actualitat, amb l'obertura de L'Hospitalet de Llobregat i l'adhesió del Institut Roger de Llúria, amb més de 40 anys d'experiència en FP, MEDAC disposa ja de 47 centres repartits per la geografia espanyola i 50 titulacions oficials en modalitat presencial, oberta i en línia amb més de 50.000 alumnes titulats.

El model de l'institut d'FP líder és flexible, amb un aprenentatge pràctic i adaptat a les necessitats del mercat laboral. L'experiència se centra totalment en l'alumne, apostant per una atenció personalitzada, amb un ensenyament centrat en competències emocionals com l'autonomia, el lideratge, l'empatia o el treball en equip. A tot això s'han de sumar les pràctiques professionals garantides i centres equipats amb les últimes tecnologies i amb tots els materials necessaris.

Gràcies a aquest model, MEDACxifres d’inserció laboral molt bones, actuant també com a trampolí cap a la universitat per a oferir als seus alumnes els recursos i l'aprenentatge necessari perquè aconsegueixin els seus objectius professionals i acadèmics.