El sector immobiliari

El Govern espanyol aprova la llei de sòl sense tenir clar els suports que tindrà

La reforma de la norma urbanística haurà de superar el tràmit de les Corts, on el vot dels populars i dels socis d’investidura és una incògnita

Es pretén accelerar la tramitació de sòl a fi d’ampliar l’oferta i així pal·liar les pujades de preus

El Govern espanyol aprova la llei de sòl sense tenir clar els suports que tindrà

Gabriel Santamarina Iván Gil / pALOMA ESTEBAN

3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

El Consell de Ministres va donar llum verda en la seva reunió d’ahir a la modificació de la llei de sòl i rehabilitació urbana, impulsada pel Ministeri de Vivenda i Agenda Urbana. Després d’aquesta aprovació per part de l’Executiu, la norma haurà de comptar amb el suport de la majoria a les Corts, al Congrés i al Senat, on s’espera una dura tramitació.

La modificació del marc regulatori en matèria d’urbanisme es va començar a plantejar durant la legislatura passada. Isabel Pardo de Vera, llavors secretària d’Estat de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, va iniciar la redacció del text, l’octubre del 2022, que va acabar decaient per la convocatòria d’eleccions. Amb el Ministeri de Vivenda ja creat, va ser la titular de la cartera, Isabel Rodríguez, la que va recuperar la tramitació de la nova llei de sòl, una de les històriques reclamacions del sector immobiliari.

"Emprendre les inversions"

El nou marc normatiu, principalment, contempla que els nous desenvolupaments urbanístics o nous barris no puguin ser paralitzats per defectes de forma. En gran mesura, es pretén accelerar la tramitació de sòl, a fi d’ampliar l’oferta de vivendes i així pal·liar les pujades de preus al mercat. Segons expliquen fonts del Ministeri de Vivenda, la reforma normativa és "important per poder escometre les inversions compromeses pel Govern en el Pla de Recuperació", a més que serveix per acostar-se en aquesta matèria "a països com França, Itàlia i Alemanya".

En les pròximes setmanes, la modificació iniciarà els tràmits parlamentaris per ser aprovada pel Congrés i el Senat, tot i que, a priori, no serà fàcil. Els socis de Govern de Sumar no la veuen amb bons ulls i presentaran una observació formal en el Consell de Ministres sobre el contingut de la reforma, segons va explicar el diari El País. Tampoc Podem recolzarà la modificació de la llei de sòl.

De moment, no es coneix el posicionament del PP. En principi, seguint la línia ideològica del partit, aquesta mesura tindria cabuda perquè suposarà una liberalització més gran del sòl. No obstant, en l’ambient de crispació política, el seu suport no serà senzill. Per exemple, la formació liderada per Alberto Núñez Feijóo va deixar en suspens el seu suport a una llei contra la prostitució, mentre que, en l’anterior legislatura, sí que van donar el beneplàcit a un text similar.

Des del Congrés dels Diputats, ahir al matí, Miguel Tellado, portaveu del Grup Parlamentari Popular, va insinuar la seva negativa a recolzar la mesura: "Assistim a una situació dantesca, en la qual el mateix Govern es divideix i presenta projectes de llei no recolzats per ells mateixos. No conec el text, però el que puc recordar és la frase que va dir Feijóo a Sánchez: quan li fallin els seus socis no vinguin a buscar-me".

Notícies relacionades

Fora del color polític, hi ha consens als ajuntaments i les comunitats amb la modificació de la llei del sòl. Inés Rey, vicepresidenta de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) i alcaldessa de la Corunya, assenyala: "Amb la seva aprovació, es dona resposta a una petició unànime de la FEMP per donar més seguretat jurídica als ajuntaments a l’hora de tramitar els seus plans urbanístics, que per mers defectes formals aquests no es quedin paralitzats".

També la patronal està a favor de la mesura. "En l’actualitat hi ha gairebé un centenar de municipis afectats per sentències judicials que han declarat la nul·litat dels seus respectius planejaments urbanístics. Es tracta d’una dada molt reveladora, sobretot si es té en compte que, en termes de població, en aquests municipis afectats es concentra una població de gairebé quatre milions de persones", assenyala l’Associació de Promotors i Constructors d’Espanya (APCE), en un comunicat, posant dimensió al problema.