Mobilitzacions

Els estibadors pararan els ports per la taxa ambiental de la UE

Els estibadors pararan els ports per la taxa ambiental de la UE
1
Es llegeix en minuts
José Luis Zaragozá

Els estibadors tornen a les mobilitzacions a tots els ports espanyols d’interès general. La Coordinadora Estatal de Treballadors del Mar (CETM) –sindicat majoritari en l’àmbit laboral de la càrrega i descàrrega de mercaderies als molls– ha presentat un preavís de vaga per al 3 d’abril. L’aturada, segons la coordinadora, "s’ha presentat en resposta a les decisions de la Unió Europea que impacten directament en les relacions laborals i les condicions de prestació de serveis de l’estiba". Aquestes relacions laborals canvien amb l’entrada en vigor de la nova normativa de la Unió sobre drets d’emissions de les navilieres.

Els estibadors protestaran contra la UE per afavorir els ports del Marroc, ja que les navilieres desvien trànsits a Tànger o Nador, entre d’altres, a la recerca d’inferiors costos d’escala. I és que la nova normativa ETS fiscalitza l’emissió de CO2 amb l’objectiu de descarbonitzar el transport marítim.

Notícies relacionades

L’organització aglutina 15.000 membres de 14 sindicats en 12 països europeus. Aquesta central sindical se suma a la decisió adoptada per l’organització europea d’estibadors i treballadors portuaris, European Dockworkers Council (EDC), formada per les entitats sindicals de França, Eslovènia, Suècia, Dinamarca, Xipre, Malta, Grècia, Montenegro, Itàlia, Croàcia, Portugal i Espanya. La mobilització afectarà els estibadors portuaris a tota la UE excepte els serveis essencials com el trànsit de mercaderies peribles o perilloses, el proveïment de la població i el trànsit de passatgers de línies regulars.

La coordinadora exigeix "que s’acullin les al·legacions que, des de totes les instàncies socials, econòmiques i administracions portuàries, s’han realitzat sobre la implantació del Règim de Comerç d’Emissió de la UE, dins del programa Fit for 55, l’ETS, en vigor des de l’1 de gener del 2024".

Temes:

Malta Dinamarca