La Fed manté els tipus d’interès i la previsió de tres baixades el 2024

El banc central dels Estats Units mostra cautela davant la inflació però també optimisme / L’entitat eleva la previsió de creixement al 2,1%

La Fed manté els tipus d’interès i la previsió de tres baixades el 2024

Idoya Noain

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

No es pot dir amb certesa encara si el sot que ha patit la inflació als Estats Units, amb pujades en els preus al gener i febrer després de set mesos de descensos, és una mera turbulència passatgera afectada per factors temporals o alguna cosa més. El que està clar és que, de moment, la Reserva Federal dels Estats Units ha pensat que no és suficient per treure-la del seu full de ruta.

Així es va demostrar ahir quan el Comitè Federal de Mercat Obert del banc central nord-americà va deixar inalterats els tipus d’interès, que segueixen en la forquilla en què van quedar el juliol de l’any passat d’entre el 5,25% i 5,50%, i va mantenir les previsions de realitzar tres baixades aquest any.

Tot i que en la roda de premsa posterior a l’anunci de la Fed el seu president, Jerome Powell, va dir que no s’han "de menysprear les dades que no ens agraden", també va opinar que les seves polítiques continuen donant com a resultat "bons avenços a reduir la inflació". I malgrat les pujades de gener i febrer, va assegurar que "la història general no ha canviat", i va afegir: "No reaccionarem exageradament, com no ho vam fer davant els set mesos de descens".

Decisió unànime

La decisió de la Fed va ser, com és habitual últimament, unànime. Els analistes donaven per fet que es mantindrien els tipus, com en les quatre reunions prèvies, quan es va trepitjar el fre en la política agressiva d’11 pujades consecutives que van portar el preu del diner a màxims no vistos en quatre dècades per combatre una inflació llavors galopant. Ara, i malgrat les pujades dels dos últims mesos, s’ha situat en el 3,2%.

L’únic per al que no es van aconseguir respostes clares ahir, ni en el comunicat de la Fed ni en la compareixença de Powell, és sobre quan pot començar a abaratir-se el preu del diner. Que passi al maig sembla descartat i l’aposta dels observadors apunta a la reunió de juny, però tot el que Powell va dir és, com de costum, que aniran "reunió a reunió" i prenent "decisions basades en les dades" econòmiques que vagin apareixent.

La Fed vol continuar obrant amb cautela i deixant-se opcions obertes. "Si ens relaxem molt o massa aviat podríem tornar a veure inflació i si ens relaxem massa poc o massa tard podem causar un mal innecessari a l’ocupació i la vida laboral", va dir Powell.

Notícies relacionades

La reunió d’ahir va arribar amb una actualització de previsions, tant econòmiques com del camí que s’anticipa seguir amb els tipus. Tot i que es manté la idea de les tres retallades d’aquest any que ja es va anticipar al desembre, aquesta vegada han sigut més membres de la Fed els que preveuen menys baixades que fa uns mesos.

També s’han actualitzat a l’alça les previsions de creixement econòmic, que han passat per a aquest any de l’1,4% que es calculava el desembre al 2,1% presentat com a estimació ahir. I la lectura generalitzada va ser veure aquestes previsions, combinades amb les dels tipus, com una mostra de confiança de la Fed que l’economia evitarà una recessió.

Temes:

Jerome Powell