El BBVA millora la previsió d’alça del PIB català

Catalunya creixerà el 2,1% aquest any, segons l’entitat, per les exportacions i el turisme

El BBVA millora la previsió d’alça del PIB català

José Luis Roca

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El vent bufa a favor. Catalunya creixerà aquest any set dècimes més del previst fa unes setmanes, fins al 2,1% aquest any, com la mitjana nacional, segons les previsions de BBVA Research. L’alça serà de set dècimes o més també a les Canàries, les Balears, la Comunitat de Madrid i la Comunitat Valenciana.

La revisió és generalitzada i positiva per a totes les comunitats autònomes. A aquest avanç més gran hi contribueixen uns tipus d’interès inferiors al que es va anticipar fa tres mesos i una política fiscal una mica més expansiva. Un dels factors diferencials són les exportacions i el turisme. Com a conseqüència, les revisions són més grans a les autonomies més turístiques, que seguiran liderant el creixement aquest 2024, en línia amb el que va passar l’any anterior.

Notícies relacionades

Per al 2025, s’espera que l’activitat es redueixi respecte al que es va anticipar fa un trimestre, en línia amb un creixement més baix a Europa i una política fiscal més restrictiva. Com a conseqüència, la previsió d’augment del PIB d’Espanya se situa en el 2,0%, davant el 2,5% estimat anteriorment.

D’altra banda, l’economia catalana es va accelerar fins al 2,8% de creixement el quart trimestre del 2023, una dècima més que en el període juliol-setembre, de manera que va tancar amb un avanç del 2,6% en el conjunt de l’exercici, segons l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). El valor del PIB es va situar en 292.474 milions. L’Idescat destaca que aquest creixement de l’economia catalana també està per sobre del registrat a la UE, que és de 0,4%. La demanda interna va augmentar l’1,4%, per sota del 2,5% de l’any anterior, gràcies al consum de les llars (1,9%) i de les administracions públiques (2,3%), mentre que la inversió va caure un 0,7%.

Temes:

BBVA PIB