Reclamacions

Consum va multar un 64% més el 2023 al posar el focus en el lloguer social

Cartell de la campanya A prop teu de l’Agència Catalana del Consum

Cartell de la campanya A prop teu de l’Agència Catalana del Consum / ACC

1
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Balanç agredolç de final d’any per a l’Agència Catalana de Consum. Dolç, perquè aquest organisme encarregat de vetllar perquè es compleixin els drets dels consumidors té els primers indicis que comença a disminuir la conflictivitat entre les empreses que més reclamacions acumulen i els seus clients. També, perquè l’estratègia posada en marxa per vigilar-les amb més afany comença a donar els seus fruits, i perquè el fet de poder perseguir de manera més coordinada les infraccions en terreny immobiliari s’ha traduït en un augment de les sancions imposades fins als més de 10 milions aquest any passat. Agre, perquè la llista de sospitosos habituals continua sent la mateixa i perquè els sectors que més defrauden els consumidors canvien poc.

Balanç anual

Notícies relacionades

Així ho reflecteix el balanç anual presentat ahir pel secretari d’Empresa i Competitivitat de la Generalitat de Catalunya, Albert Castellanos Maduell, i el director de l’Agència Catalana de Consum, Albert Melià Roset, un compendi del qual destaquen tant l’increment de les sancions per no oferir lloguer social a propietaris que hi estan obligats per llei, com la quanitat que es disparen les multes per vulneració dels drets lingüístics, és a dir, que un producte no inclogui el català a l’etiqueta, per exemple, o un restaurant no tingui carta en aquest idioma.

En total, Consum va rebre 7.200 denúncies, va portar a terme 7.863 inspeccions, de les quals una mica més de 1.000 van acabar en sanció, i va multar per valor de 10,5 milions d’euros el 2023. Són, tots aquests, valors més elevats que l’any previ, un increment que relacionen en bona mesura amb les penes en relació amb el lloguer social. Cal tenir en compte que ha sigut el primer any en què el programa de col·laboració amb l’Agència Catalana de l’Habitatge s’ha desplegat per complet.