Cimera de Telefónica i STC abans del desembarcament total àrab

Saudi Telecom es dona un any per obtenir l’autorització del Govern central per elevar al 9,9% la participació al grup espanyol

Cimera de Telefónica i STC abans del desembarcament total àrab

David Page

2
Es llegeix en minuts
David Page

Cimera a Madrid entre les cúpules de Telefónica i del seu nou accionista Saudi Telecom (STC). El president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, va mantenir aquest dijous una reunió amb el conseller delegat de la teleco controlada per l’Estat de l’Aràbia Saudita, Olayan Alwetaid, per acostar postures davant el desembarcament de la teleco àrab en el seu accionariat, segons informa Europa Press. Fonts oficials de Telefónica no fan comentaris en aquest sentit.

STC manté els seus plans i continua amb la intenció d’elevar la seva participació fins al 9,9% del capital de Telefónica, el màxim compromès en l’anunci realitzat per la companyia al setembre quan va irrompre en l’accionariat de la teleco espanyola.

Parc de 2.100 milions

La companyia compta actualment amb una participació directa del 4,9% de les accions de la companyia espanyola i d’un altre 5% de manera indirecta mitjançant derivats financers, en un parc valorat en un total d’uns 2.100 milions d’euros. L’objectiu de la companyia saudita continua sent elevar la participació fins al 9,9%, per a la qual cosa ha de rebre l’autorització expressa del Govern espanyol pel caràcter estratègic de Telefónica i la seva vinculació amb la defensa i la seguretat nacional. La pretensió àrab persisteix també malgrat el moviment de l’Executiu espanyol d’ordenar al hòlding estatal SEPI comprar una participació de fins a un 10% de Telefónica per conformar un nou nucli dur espanyol a la teleco al costat de CaixaBank-Criteria i el BBVA. El Govern espanyol ara es planteja traspassar aquesta participació de fins al 10% a la futura Societat Estatal de Transformació Tecnològica (SETT), una mena de SEPI digital de nova creació que pretén estar operativa en tres mesos.

Saudi Telecom anticipa en la seva memòria anual que preveu obtenir en un any el permís del Govern espanyol per elevar la participació fins al 9,9% i eventualment pot ser que també per sol·licitar un seient al consell d’administració de Telefónica. Sis mesos després de l’operació de compra, l’operadora saudita continua sense moure fitxa i no ha formalitzat la petició, continua sense revelar oficialment quan ho farà i sense confirmar si sol·licitarà asseure’s al consell d’administració del grup espanyol.

Tranquil·litzar els ànims

Notícies relacionades

L’operadora àrab, controlada en un 64% per un dels fons sobirans de l’Aràbia, s’ha estat movent en els últims mesos per tranquil·litzar els ànims i confirmar les intencions amistoses de l’operació, tant públicament com en diverses reunions amb el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete. Saudi Telecom va aprofitar la presentació dels seus resultats trimestrals per prometre "cooperació" amb Telefónica i mostrar la seva plena "confiança en el creixement i el potencial a l’alça" del grup comandat per Pallete.

El mateix Pallete va remarcar la setmana passada que no tenia cap notícia de quan presentarà la seva sol·licitud de permís la companyia saudita STC ni de quan i com pretén executar les compres l’espanyola SEPI. Tot quedava, doncs, a l’espera que els nous socis moguin fitxa.