Resultats del 2023

Endesa guanya un 70% menys per un plet i l’impost a les energètiques

La companyia va registrar un guany net de 742 milions d’euros l’any passat

Endesa guanya un 70% menys per  un plet i l’impost  a les energètiques

David Page

1
Es llegeix en minuts
David Page

Endesa pateix als seus comptes l’acumulació d’impactes extraordinaris negatius. L’elèctrica va registrar un benefici net l’any passat de 742 milions d’euros, cosa que suposa una caiguda de gairebé el 71% en relació amb els més de 2.540 milions obtinguts el 2022 i pràcticament la meitat dels 1.435 milions del 2021, segons els resultats financers remesos a la CNMV per la companyia energètica.

Diversos factors han frenat de manera excepcional els resultats, com el cop d’un arbitratge amb un proveïdor de gas natural liquat (amb un impacte net de 398 milions), la factura de l’impost temporal a les grans energètiques (208 milions) i les provisions realitzades per a un ajust de plantilla per la digitalització de tasques (124 milions).

Un euro per acció

El benefici ordinari net, que és el que serveix de base per al repartiment del dividend i no recull algunes partides excepcionals, es va situar per la seva part en 951 milions, un 60% menys. La companyia confirma el repartiment un dividend d’un euro per acció.

Notícies relacionades

Endesa va registrar un benefici brut d’explotació (ebitda) reportat de 3.777 milions, amb un descens del 32% pels mateixos extraordinaris (l’ebitda en termes comparables va arribar als 4.392 milions i va registrar una caiguda del 18%).

"Després d’un 2023 afectat per circumstàncies extraordinàries, mantenim per al present exercici un retorn al camí de creixement basat en la normalització de les condicions del mercat. En concret, confiem en una normalització dels marges del negoci del gas i de la generació convencional. Preveiem a més un impacte molt limitat de l’actual context de preus gràcies a la nostra estratègia de venda anticipada de la producció pròpia", remarca el conseller delegat d’Endesa, José Bogas, que ratifica les previsions financeres per als pròxims anys.

Temes:

Endesa Euro