Al març

La caiguda del preu de la llum anticipa una pujada de l’IVA del 10% al 21%

El megawatt hora se situa per sota dels 45 euros, fet que incrementaria el rebut

La caiguda del preu de la llum anticipa una pujada de l’IVA del 10% al 21%

SARA LEDO

3
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

L’IVA que s’aplica sobre el rebut de la llum està a punt d’augmentar del 10% al 21% al març per a la pràctica totalitat dels consumidors domèstics. I la raó d’això té a veure amb la caiguda en picat que està protagonitzant el preu mitjà del megawatt hora (MWh), que, al febrer, ja és el 42% més barat que al gener i tres vegades més baix que el que hi havia fa un any.

En efecte, la decisió del Govern d’aplicar durant tot el 2024 un IVA rebaixat al 10% sobre el rebut de la llum està condicionada que el preu del megawatt hora en el mercat majorista se situï per sobre de 45 euros. En el seu decret de mesures antiinflació aprovat el 27 de desembre passat, el Consell de Ministres va establir que si el preu de la llum es desplomava per sota del llistó dels 45 euros entraria en joc l’IVA original del 21% el mes següent.

I això és el que està a punt de passar al març. Quan falten dos dies perquè finalitzi el mes de febrer, el preu mitjà de l’electricitat en el mercat majorista que publica l’Operador del Mercat Ibèric de l’Energia (OMIE) se situa en una mitjana de 42,44 euros. Al quedar per sota dels 45 euros de referència, tot anticipa una pujada del 10% al 21% de l’IVA del rebut de la llum al març. I això pot suposar un plus d’uns 4,5 euros en el rebut per a una llar amb un consum mitjà mensual de 190 kilowatts hora, segons càlculs de la comparadora d’ofertes de serveis per a la llar Selectra.

"Queda per conèixer el preu de dimecres i de dijous. Seran dies una mica més cars que els últims, perquè el vent afluixarà una mica, però no tindran un preu gaire alt perquè hi continua havent fotovoltaica. És gairebé segur que anem a un preu per al tancament de mes inferior a 45 euros per MWh", explica l’expert en energia Francisco Valverde. En els últims tres dies, la mitjana de la subhasta elèctrica ha sigut de 3,51 euros per MWh.

Aquesta referència de 45 euros per MWh només s’aplica a l’IVA. L’impost especial sobre l’electricitat manté el seu tipus rebaixat del 2,5% durant el primer trimestre i del 3,8% per al segon, i l’impost sobre el valor de la producció de l’energia elèctrica (IVPEE) conserva el del 3,5% fins al març i serà del 5,25% a partir de llavors i fins al juny.

El canvi en les factures afectarà el gruix dels 28 milions de petits consumidors que hi ha a Espanya, tant aquells amb tarifa lliure (19,6 milions) com els que tinguin tarifa regulada, coneguda com a preu voluntari per al petit consumidor o PVPC (8,5 milions). No així els 1,6 milions de beneficiaris del bo social elèctric, que mantindran un IVA del 10% durant tot l’any, sigui quin sigui el preu de l’electricitat durant el període.

Segons els càlculs de la comparadora de preus Selectra, una llar amb un consum mensual de 190 kilowatts hora (2.300 kWh a l’any) que pagués 45,69 euros en les factures d’aquest any, amb l’IVA al 10% i l’impost especial al 2,5%, pagarà 4,56 euros més quan l’IVA pugi al 21%. Si la comparació es fa amb l’any passat, quan l’IVA era del 5% i l’impost especial del 0,5%, la diferència és de 7,48 euros.

Tornada a la ‘normalitat’

Notícies relacionades

Des de la seva primera intervenció, el juliol del 2021, l’Executiu va establir com a condició per rebaixar l’IVA de les factures de la llum que el preu de l’electricitat el mes natural anterior al de l’últim dia del període de facturació estigués per sobre dels 45 euros per MWh, a l’entendre aquesta xifra com un preu normal davant l’espiral alcista dels últims tres anys. El preu mitjà de l’electricitat entre el 2015 i el 2019 va ser de 49,4 euros per MWh.

Més enllà del març, el mercat de futurs anticipa preus mitjans per sota de 45 euros fins al maig, motivats pel descens del preu del gas (ha passat de les tres xifres a rondar els 25 euros per MWh) i dels drets d’emissió de CO2 (han baixat dels 100 euros de fa un any al voltant dels 50 euros per MWh), així com per un creixement de la penetració renovable en el mix. Això suposaria un IVA del 21% fins a la factura del juny i del 10% després, segons explica Valverde.

Temes:

Govern