Així és el món 4YFN 2024

L’esdeveniment per a ‘start-ups’ dins del Mobile dona molt protagonisme a la salut i a les propostes catalanes de telemedicina i intel·ligència artificial.

Així és el món 4YFN 2024

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Paula Clemente
Paula Clemente

Periodista

Especialista en Consum, start-ups, sector emprenedor

ver +

Si el món fos en quatre anys com el pinta el 4YFN (4 Years From Now), l’esdeveniment per a starts-ups i emprenedors dins del Mobile, el 2028 hi haurà granges d’insectes per produir proteïna, les entrevistes de treball les assistirà una intel·ligència artificial entrenada per evitar biaixos, els restaurants es reservaran via xarxa social i la gent que estigui (i se senti) sola a casa tindrà una intel·ligència artificial molt humana de companya. Els metges tindran sistemes de transcripció instantània, els pacients comptaran amb dispositius intel·ligents per administrar-se la seva medicació, els aparells perquè una persona amb mobilitat reduïda pugui caminar seran molt més simples que un exoesquelet i costaran sis vegades menys. I un cirurgià podrà utilitzar un robot per realitzar una operació quirúrgica sense perdre el sentit del tacte.

Són, totes aquestes, solucions desenvolupades per empreses catalanes i exposades en aquest esdeveniment el principal objectiu del qual és ajudar els emprenedors a fer créixer els seus negocis. En total, aquest intracongrés compta aquest any amb 900 companyies (una tercera part de les quals són catalanes), una oferta que dona bona compte d’allò que ocupa els emprenedors d’avui dia.

Notícies relacionades

Els fundadors d’Insectius, per exemple, tenen una nau pilot a Sant Iscle de Vallalta (Maresme) amb diverses columnes de vivers d’insectes per produir proteïna que, de moment, es destina a alimentació animal, però que no descarten que en uns anys serveixi per a alimentació humana. El mateix plantejament motiva Edge Farming, una empresa fundada a Mèxic, que ara intenta obrir-se pas a Barcelona, l’epicentre de la qual és un contenidor tecnificat que funciona com un viver movible de grills. Per la seva banda, empreses com Opground o Blindsense treballen que la contractació empresarial sigui molt menys esbiaixada, la primera amb un sistema basat en intel·ligència artificial, la segona amb una xarxa social tipus LinkedIn però menys personificada.

Amb tot, la gran exhibició de múscul està molt centrada en la tecnologia mèdica. En aquest apartat, una trentena d’empreses presenten solucions estretament relacionades amb la telemedicina o la intel·ligència artificial. hiSmart, per exemple, transforma la conversa entre metge i pacient per agilitzar el procés de documentació. Pills & Care s’ocupa de simplificar el control en la presa de medicaments de forma regular. I Robopedics està desenvolupant un aparell que, amb poc més de tres peces, aconsegueix que una persona en cadira de rodes pugui caminar fora de les sessions de rehabilitació.