Període 2024-2027

Repsol condiciona 3.000 milions en inversions al marc fiscal a Espanya

La petrolera anuncia el repartiment de 10.000 milions d’euros entre els accionistes i preveu invertir fins a 19.000 milions

Repsol condiciona 3.000 milions en inversions al marc fiscal a Espanya

SARA LEDO

2
Es llegeix en minuts
Sara Ledo

Repsol va congelar el final de l’any passat 1.500 milions d’inversions renovables anunciades a Bilbao, Cartagena i Tarragona fins que l’Executiu espanyol fos més clar sobre la seva política fiscal, després que el PSOE i Sumar incloguessin en el seu pacte programàtic de Govern la consolidació de l’impost a les energètiques. Aquesta xifra s’eleva ara fins a 3.000 milions d’euros fins al 2027, segons l’actualització de la seva estratègia per al període 2024-2027. Si bé el seu conseller delegat, Josu Jon Imaz, ha moderat el discurs respecte a ocasions anteriors i ara es mostra "confiat" que l’impacte del gravamen es dilueixi, després que el president del Govern anunciés "incentius" a les inversions renovables.

"Les inversions es poden fer o es poden no fer. Sempre tenim un diàleg amb el Govern. Prefereixo no anticipar coses", va avançar Imaz durant la roda de premsa per presentar l’estratègia. Tant durant aquesta trobada amb els mitjans de comunicació com en la conferència amb analistes prèvia, Imaz no va esmentar l’impost de l’1,2% sobre els ingressos de les energètiques fins que no li van preguntar per l’elefant a l’habitació i quan ho va fer va respondre amb evasives: "No tenim pressa en la presa d’aquestes decisions, veurem quina és la rendibilitat esperada, l’estabilitat regulatòria i fiscal i prendrem la decisió sense cap pressa. Veurem si podem competir en les mateixes condicions que la resta de competidors europeus", va respondre. La companyia pagarà aquest any 350 milions d’euros pel tribut.

Objectius millorats

Després de complir amb escreix la majoria d’objectius del seu full de ruta 2021-2025 dos anys abans i després d’una etapa dolenta marcada per la pandèmia que va anar seguida d’una altra d’extraordinària en què la protagonista va ser la guerra, Repsol actualitza els seus plans de futur amb dos grans compromisos: repartir fins a 10.000 milions d’euros entre els seus accionistes i invertir entre 16.000 i 19.000 milions d’euros, cosa que implicaria prop d’un 20% més a l’any que el previst durant el període anterior, quan la companyia va anunciar uns 19.500 milions en total. De totes aquestes inversions, el 60% s’ubica a la península Ibèrica, tot i que la petrolera no especifica quina quantitat correspon a Espanya i quina a Portugal, i el 25% als EUA.

Notícies relacionades

Que inverteixi més o menys depèn de diversos factors. Entre aquests, l’escenari macroeconòmic, l’evolució de les diferents tecnologies, l’estabilitat regulatòria, la maduresa dels projectes, l’avanç en la rotació d’actius (en l’àmbit renovable, sobretot, per millorar la rendibilitat dels seus actius mantenint el 51% dels parcs) i les desinversions (als països menys eficients).

Per àrees de negoci, el 15% dels diners (entre 6.000 i 7.000 milions) aniran a exploració i producció, mentre que gairebé un 30% es destinarà a l’àmbit industrial (refineries i negoci químic), que es troba de manera majoritària a Espanya. D’aquesta inversió dirigida a la seva indústria (entre 5.500 i 6.800 milions), una mica més de la meitat es destinarà a desenvolupar productes de baixes emissions, com els combustibles renovables i l’hidrogen verd, tot i que "condicionades a l’evolució del marc regulatori i fiscal a Espanya".