La concessió d’hipoteques cau gairebé el 25% el 2023 a Catalunya

La concessió d’hipoteques cau gairebé el 25% el 2023 a Catalunya

EUROPA PRESS - Archivo

1
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Frenada en el finançament de la compra d’habitatges per la pujada dels tipus d’interès, que va durar de juliol del 2022 a setembre de l’any passat, fins a situar-los en el 4,50%. La concessió d’hipoteques va registrar el 2023 un descens del 24,6% a Catalunya, fins a les 47.090 transaccions. Està tres punts per sota de la mitjana nacional (-21,3%), segons el balanç del Col·legi Notarial de Catalunya (CNC).

La tendència a la baixa del finançament de préstecs per a vivenda va seguir la mateixa tendència que l’euríbor a un any, la principal referència dels crèdits d’interès variable, que va tocar sostre a l’octubre amb una mitjana mensual del 4,16% i que fa setmanes que està estable, en una mitjana actualment del 3,645%. Al gener es va situar en un 3,609%, de manera que les quotes continuen pujant, però a un ritme més baix.

Al desembre, els préstecs per a la compra de vivenda van experimentar un retrocés interanual del 6,8%, poc més d’un punt per sota de la mitjana nacional (-8,1%). Concretament, a la comunitat catalana es van autoritzar 4.326 préstecs, amb una quantia mitjana de 169.421 euros, el 4,8% menys que l’any anterior.

Notícies relacionades

La vicedegana del CNC, Raquel Iglesias, constata que "el descens de desembre, més moderat que en els mesos anteriors, consolida la tendència de l’any 2023, en què es van produir diverses pujades de tipus d’interès, que han condicionat notablement l’autorització de préstecs hipotecaris i, en menor mesura, les compravendes".

En aquest sentit, la compravenda d’habitatges es va reduir en un 12,8% l’any passat a Catalunya, amb un total de 96.483 operacions realitzades; més d’un punt per sobre de la mitjana nacional, que va ser d’un 11,2%. El ritme de descens és menor perquè ha augmentat l’adquisició de residències amb pagament al comptat.

Temes:

Pisos Hipoteques