Brussel·les admet amb condicions la fusió d’Orange i MásMóvil

La Comissió supedita l’operació, que crearà l’operador més gran per nombre de clients a Espanya, a cessions en favor de Digi

Brussel·les admet amb condicions la fusió d’Orange i MásMóvil

Silvia Martinez

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

La Comissió Europea, tal com s’esperava, ha donat via lliure a la fusió amb condicions dels operadors Orange i MasMóvil. Segons Brussel·les, els compromisos oferts per les dues parts permetran a Digi, l’operador de xarxa virtual més gran i amb més creixement d’Espanya, respondre als problemes de competència detectats inicialment i preservar un mercat de telecomunicacions competitiu i beneficiós per als consumidors, tant en termes de preu i qualitat com de desplegament de la xarxa 5G.

"La fusió d’Orange i MasMóvil posava en risc la competència en el subministrament minorista de serveis d’internet mòbil a Espanya. Però els compromisos oferts per les parts (...) garantiran que els consumidors a Espanya continuïn beneficiant-se d’un mercat de les telecomunicacions competitiu", va dir la vicepresidenta executiva i comissària de Competència, Margrethe Vestager, en un comunicat.

Competidors directes

La decisió posa el colofó a una investigació en profunditat posada en marxa pels serveis de la competència comunitaris l’any passat, després d’identificar l’existència de possibles restriccions per a la competència en els mercats minoristes de prestació de serveis d’internet mòbil i fix a Espanya, tant per separat com en paquets. Brussel·les va alertar llavors que el nou operador es convertiria en l’operador més gran per nombre de clients a Espanya, amb un augment significatiu de la quota de mercat a tots els mercats minoristes de referència.

També va constatar que Orange i MásMóvil, que es repartiran el 50% de la nova companyia, eren competidors directes en els mercats detallistes espanyols de prestació de serveis d’internet mòbil i fix i que la transacció podria donar lloc a augments de preus significatius per als consumidors, molt per sobre del 10%, mentre que l’eficiència que l’operació podria haver generat, com estalvis de costos o un desplegament més gran de 5G o fibra, no haurien compensat els importants efectes anticompetitius de l’operació.

Per resoldre aquestes preocupacions les dues empreses van posar sobre la taula un paquet de compromisos. En primer lloc, la cessió d’espectre en favor de Digi perquè construeixi la seva pròpia xarxa mòbil i pugui exercir "una forta pressió competitiva sobre l’aliança d’empreses". Concretament, han acordat cedir 60 MHz d’espectre. A més, la nova empresa haurà de celebrar un acord opcional de roaming nacional, que Digi pot decidir utilitzar o no.

Aprovació del Govern

Notícies relacionades

És a dir, Digi podrà escollir entre utilitzar la xarxa d’Orange-MasMóvil o la seva pròpia xarxa. Es tracta d’una "opció crítica", ja que la futura xarxa mòbil de Digi probablement no cobrirà la totalitat d’Espanya. "Com que l’acord d’itinerància nacional és opcional, Digi serà lliure de mantenir-se amb el seu actual proveïdor majorista (Telefónica) o triar un altre operador de xarxa mòbil a Espanya (és a dir, l’empresa en participació o Vodafone)", assenyala Brussel·les. Després del vistiplau de Brussel·les, Orange i MasMóvil necessitaran ara l’aprovació del Govern.

La decisió també aprova Digi com a adjudicatari, després de revisar el seu pla de negoci. Digi, segons conclou la Comissió, és un comprador adequat per a l’espectre alliberat, ja que és actualment l’operador més gran de xarxa virtual d’Espanya i el de més ràpid creixement.