Treball avisa 5.150 empreses de presumpte frau

Els inspectors sospiten que 9.000 empleats tenen contractes irregulars

Treball avisa 5.150 empreses de presumpte frau

Gabriel Ubieto

1
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Inspecció de Treball, dependent del Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat, ha enviat 5.156 cartes a empreses en què ha detectat indicis de presumptes fraus en la contractació. Concretament, la policia laboral té sospites que les companyies esmentades ocupen de manera irregular 9.088 persones i mitjançant les seves missives les insta a reparar qualsevol mala praxi. Altrament, els inspectors i subinspectors es reserven la carta de personar-se als centres de treball i procedir a aixecar les possibles actes d’infracció que trobin.

La Conselleria d’Empresa, dirigida per Roger Torrent, va fer públic ahir l’inici d’una nova campanya per detectar presumptes fraus en la contractació. És habitual que l’autoritat laboral realitzi aquest tipus de campanyes habitualment, ja que la relació cost-resultat sol ser positiva. L’any passat, la campanya específica d’Inspecció contra el frau en la contractació va permetre que 11.211 treballadors veiessin convertits els seus contractes en indefinits. D’aquests, 6.838 eren temporals i 5.373 eren fixos discontinus.

A través d’un algoritme

¿Quines empreses rebran aquestes comunicacions? Les companyies han sigut seleccionades a través d’un algoritme que maneja Inspecció de Treball, que creua diferents variables a disposició del Sepe i la Seguretat Social i que els alerta de possibles fraus. Com, per exemple, una concatenació inflada de contractes temporals, una sèrie d’altes i baixes anodina o indicis d’aquest tipus.

Notícies relacionades

El principal objectiu són aquelles empreses on Inspecció ha detectat treballadors amb un contracte eventual. Les alarmes salten quan durant els últims quatre anys han estat amb un contracte eventual durant un mínim de 18 mesos i/o el 65% del temps de permanència. Allà la policia laboral presumeix frau i dona un mes a l’empresa per reparar-ho.

Les sancions per tenir un treballador amb un contracte irregular –per exemple, un temporal que hauria de ser indefinit– varien depenent, entre altres factors, del temps que ha estat en frau.