El PP tomba els objectius de dèficit i retarda els Pressupostos

Per a les autonomies es preveu reduir el deute al 0,1% del PIB

El PP tomba els objectius de dèficit i retarda els Pressupostos

rosa maría sánchez

1
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

El Senat va tombar ahir el camí d’objectius de dèficit i deute proposat pel Govern, que ja havia sigut validat pel Congrés. Complint el guió anunciat, la majoria absoluta del PP al Senat va votar en contra de la proposta del Consell de Ministres. Aquest camí constitueix el pas previ per a l’elaboració del ja retardat projecte de Pressupostos de l’Estat per al 2024 que pretén tirar endavant l’Executiu en els pròxims mesos. El veto del Senat suposa una demora encara més llarga per als Pressupostos.

La vicepresidenta primera i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, va explicar a la tribuna del Senat que, després del no que havia anunciat el PP, i segons el que permet la llei d’estabilitat, el Govern tornarà a presentar al Congrés i al Senat en el termini d’un mes un nou acord del Consell de Ministres, que inclourà el mateix camí d’objectius per al període 2024-2026.

Superàvit per als ajuntaments

Aquest camí d’objectius preveu una reducció del dèficit del conjunt de les administracions públiques des del 3,9% del PIB amb què es preveu tancar l’exercici 2023 fins al 3% del PIB el 2024. En particular, estableix que el dèficit de l’Estat s’ha de mantenir en el 2,9% del PIB el 2024. Per a les comunitats autònomes, es preveu passar d’un dèficit del 0,6% a un del 0,1% del PIB. Els ajuntaments haurien d’augmentar el seu superàvit al 0,2% del PIB i per a la Seguretat Social es preveu que el dèficit del 0,5% d’aquest any es redueixi al 0,2% del PIB el 2024.

Notícies relacionades

Montero va insistir que el Govern disposa d’un informe jurídic de l’Advocacia de l’Estat que avala que, malgrat un previsible segon veto del Senat, l’Executiu podrà aprovar un projecte de llei de Pressupostos sobre la base d’un camí d’objectius de dèficit i de deute anterior, que és el que va ser incorporat en l’actualització del Pla d’Estabilitat presentada a Brussel·les el 31 d’abril de l’any passat i validada després per la Comissió Europea.

La qüestió és que el camí d’objectius de l’abril és més exigent per a les comunitats autònomes i per als ajuntaments que el que ara proposa el Govern.

Temes:

Govern