Els vikings assalten el Regne d’Espanya

Noruega ha augmentat un 33% la seva aposta per Espanya. Hi té invertits 20.213milions entre accions, renda fixa, immobles i parcs eòlics.

Els vikings assalten el Regne d’Espanya
2
Es llegeix en minuts
Martí Saballs Pons
Martí Saballs Pons

Director d'Informació Econòmica de Prensa Ibérica.

ver +

El 18 de gener, Ignacio Sánchez Galán, president executiu d’Iberdrola, es va absentar d’una reunió del president del Govern amb empresaris i executius espanyols a la ciutat suïssa de Davos per reunir-se amb Nicolai Tangen, CEO de Norges Bank Investment Management, el fons sobirà més gran del món.

Els dos executius anunciaven inversions per valor de 2.000 milions en tres anys a la península Ibèrica per desenvolupar energies renovables i assolir els 2.600 MW instal·lats. Aquestes inversions s’afegiran a les que ja comparteixen els dos grups. Norges assenyala que entre les seves inversions en renovables té el 49% del parc de Conca de Carrascosa & Muela Cubillo i un altre tant de Puylobo. Tots dos estan valorats pel fons en 147 milions.

59 empreses més

Iberdrola no només és soci industrial de Norges. L’estat noruec té en el grup energètic la seva participació financera més important a Espanya. Està valorada, en data de 31 de desembre, en 2.533 milions d’euros, xifra que representa un 3,4% del capital. Un altre fons sobirà, Qatar Investment Authority, en té el 8,69%, i la principal gestora d’inversions del planeta, BlackRock, el 5,29%.

A més d’Iberdrola, Noruega té participacions accionarials en 59 empreses cotitzades espanyoles, inclosa com a tal encara Ferrovial. En conjunt, sumaven a finals de l’any passat 12.151 milions d’euros. Representa un increment d’un 15% respecte a finals del 2022. Norges inverteix en 34 de les empreses que formen part de l’Ibex 35 tret del consorci d’aerolínies IAG, propietari de British Airways, Iberia i Vueling. La resta de participacions són en companyies que cotitzen en el mercat continu. Destaca la seva entrada en el capital d’Arteche, empresa basca d’energia renovable. A més d’Iberdrola, supera els 1.000 milions a Santander, BBVA i Inditex.

El valor en mercat del fons noruec –els actius del qual procedeixen dels dividends procedents de la venda de petroli i gas– suma 1,4 bilions d’euros. Un 71% estan repartits en accions de 8.859 empreses de 75 països; un 27%, en renda fixa de 46 països, i la resta, en el sector immobiliari i infraestructures de renovables.

Notícies relacionades

En renda fixa, Norges compta a Espanya amb participacions per valor de 7.617 milions d’euros, dels quals el 59% són bons i obligacions emeses pel Regne d’Espanya, 4.422 milions. Respecte a l’any passat, significa un increment del 18%. A més, inverteix en 21 societats més i és tenidor de bons de les comunitats d’Andalusia i Madrid.

La presència noruega en el sector immobiliari –228 milions– està vinculada al fons inversor especialitzat Prologis, amb el qual es reparteix un 50% d’instal·lacions industrials a diverses poblacions de Madrid i Barcelona.

Temes:

Iberdrola BBVA