Empenta

Catalunya bat rècords gràcies a la immigració

Catalunya bat rècords gràcies a la immigració
1
Es llegeix en minuts
G. U.

Catalunya va tancar el 2023 un exercici històric per a l’ocupació, guanyant quasi 200.000 nous treballadors –nou vegades més que durant l’any anterior– i situant-se per sobre dels 3,7 milions d’ocupats, per primer cop. Els bons resultats en termes d’ocupació els deu principalment a l’arribada de persones nascudes a l’estranger.

Notícies relacionades

D’aquests quasi 200.000 nous llocs de treball creats l’any passat, sis de cada 10 els van ocupar persones vingudes de fora per sustentar l’actual moment de bonança econòmica que viu el país. Més en concret, vingudes de fora de la Unió Europea. Que aquest creixement de l’ocupació se sustenti en l’arribada de migrants "desmunta molts dels tòpics i idees prefixades que conté el discurs de l’extrema dreta, que intenta vincular les migracions a qüestions negatives per intentar estigmatitzar-la", va declarar el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent.

L’arribada de migrants està suavitzant els efectes d’aquesta intensa creació d’ocupació en la taxa d’atur. Aquesta va repuntar lleument a finals de l’exercici a causa de l’intens augment de la població activa i disposada a treballar. No obstant, l’atur va tancar l’any en un 9%, la taxa més baixa en 16 anys, com constata l’enquesta de població activa (EPA) publicada ahir per l’INE.