La CNMV indaga si Gotham va difondre "informació enganyosa" de Grifols

L’organisme es proposa determinar si la firma baixista d’anàlisi ha actuat d’acord amb les normes europees sobre l’abús de mercat

La CNMV indaga si Gotham va difondre "informació enganyosa" de Grifols

JUAN CARLOS lozano

1
Es llegeix en minuts
JUAN CARLOS lozano

En un gir un tant inesperat dels esdeveniments, la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va informar que, després de rebre l’informe exigit a Grifols (havia donat un termini de 10 dies que conclou dimecres), "està analitzant" la conducta de la firma Gotham City, l’advertència de la qual sobre l’existència d’un possible maquillatge comptable va provocar una tempesta borsària sobre la farmacèutica espanyola, amb caigudes en l’Ibex superiors al 40%. La CNMV, en concret, explica que "l’objecte és determinar si l’esmentada conducta és conforme a les normes europees sobre abús de mercat, en particular les que aborden la difusió d’informació enganyosa".

Notícies relacionades

La Comissió de Valors explica que analitza "la manera en què va ser difós" l’informe de Gotham (ho va fer via la xarxa social X) i les operacions de mercat connexes". Aquest punt és especialment rellevant, ja que el fons va reconèixer haver-se lucrat amb les caigudes en borsa de Grifols amb posicions a curt o baixistes en l’empresa. Algunes fonts afirmen que Gotham va guanyar més de 20 milions amb la seva actuació.

La CNMV adverteix que aquesta investigació sobre Gotham "haurà de nodrir-se, necessàriament, de la conclusió de la revisió de la informació financera de Grifols". Tot i que la Comissió reconeix que aquesta anàlisi "pot demorar-se unes setmanes", avisa que d’aquest procés podria resultar "l’absència d’alguna informació o la incorrecció d’alguna dada o magnitud de la informació financera. El regulador també explica per què no ha suspès la cotització de la farmacèutica: diu que no ha detectat "cap informació privilegiada concreta pendent de publicació que suposi una situació d’informació asimètrica entre diferents inversors".