Danone es vol desprendre de la seva fàbrica a Parets del Vallès

La multinacional comunica la seva decisió als 157 treballadors de la planta, que fa dos anys va celebrar el seu 40è aniversari

Danone es vol desprendre de la seva fàbrica a Parets del Vallès

AGUSTÍ SALA

2
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA

Danone es vol desprendre de la fàbrica que té a Parets del Vallès. La multinacional va comunicar als 157 empleats de la planta aquesta decisió. Fonts de la companyia asseguren que a partir de la setmana que ve començaran un procés de negociació amb els sindicats que «pot durar mesos» i que inclourà la «reindustrialització», és a dir, la recol·locació de treballadors «en el cas que es trobi un comprador». En tot cas, aquest procés no necessàriament hauria de suposar una sortida per a tota la plantilla actual.

A la planta de Parets del Vallès la companyia fabrica productes com Oikos, Alpro i Vitalinea, alhora que Danone ocupa 2.000 persones a Espanya. «Danone Espanya va comunicar ahir a la representació legal dels treballadors de Parets del Vallès que, després d’un període profund d’anàlisi, ha pres la decisió d’iniciar un procés de diàleg entorn de la proposta d’intenció de cessament d’activitat de la fàbrica», assegura la companyia francesa en un comunicat. L’empresa inclou aquesta mesura en un procés de «racionalització industrial» a la recerca de competitivitat.

Fonts del Ministeri d’Indústria i Turisme confirmen que la secretària d’Estat d’Indústria ja s’ha posat en contacte amb Danone i els sindicats, i el ministre Jordi Hereu ha parlat amb l’alcalde de la localitat de Parets del Vallès, després de l’anunci de l’empresa del tancament de la planta que tenen en aquesta localitat barcelonina. A l’espera de conèixer quin és el projecte de reindustrialització de l’empresa, el ministeri farà un seguiment de la situació per garantir el futur de la planta i el dels seus treballadors.

Minimitzar l’impacte

Danone assegura que mirarà de «minimitzar» l’impacte en els treballadors de la seva planta i que té el compromís de «promoure la reindustrialització».

La de Parets del Vallès és una de les més emblemàtiques del municipi català, i compta amb uns 51.000 metres quadrats. Va celebrar el 2022 el seu 40è aniversari i, per aquesta efemèride, la planta va ser renovada amb una inversió de 22,7 milions d’euros. Gràcies a aquests recursos, la fàbrica es va convertir en l’única híbrida del grup, que produeix tant lactis com les seves alternatives vegetals.

Fa dos anys, Danone acabava una inversió de 6,7 milions d’euros per digitalitzar els sistemes operatius de la planta. La cadena havia invertit al voltant de la meitat dels recursos en un magatzem robotitzat de matèries primeres i els 3,3milions s’havien d’invertir en els pròxims dos anys. La companyia preveia augmentar la producció de productes vegetals.

Notícies relacionades

L’aniversari de la planta va arribar en ple auge de costos per a la indústria alimentària, amb una inflació que superava llavors els dos dígits. La companyia emmarca la seva decisió com a «part d’un procés local de racionalització per tal d’enfortir la competitivitat de les marques i guanyar eficiència industrial», i insisteix que buscarà «minimitzar» l’impacte de la situació en l’ocupació.

Segons el grup, la intenció ara és treballar amb els sindicats per «oferir les millors solucions possibles, i minimitzar l’impacte en els empleats de la planta». D’altra banda, destaca que la companyia remarca que té el compromís de «promoure la reindustrialització, amb el ferm propòsit de facilitar la continuïtat industrial a la zona», i insisteix que farà «el màxim esforç» per «atenuar les conseqüències d’aquest anunci».