L’artífex de l’expansió de Telefónica

César Alerta - L’expresident de la multinacional va morir ahir als 78 anys, afligit de greus problemes de salut en els últims anys. Va ser un dels grans empresaris representatius de la modernització econòmica espanyola després de la Transició, una etapa marcada per les privatitzacions.

L’artífex de l’expansió de Telefónica
2
Es llegeix en minuts
SARA LEDO

César Alierta, expresident de Telefónica, va morir ahir als 78 anys a la clínica Quirón de Saragossa després de greus problemes de salut en els últims anys i després de superar el 2020 un problema cardiovascular que va fer que estigués en coma induït. Va ser un dels grans empresaris de la modernització econòmica espanyola després de la Transició, etapa marcada per la privatització de les grans companyies.

Nascut a Saragossa el 5 de maig del 1945, Alierta va ser un dels directius més influents de la seva època. Amb un marcat perfil polític, va arribar a l’elit empresarial des d’una firma d’intermediació financera anomenada Beta Capital amb un "èxit relatiu", segons explica Jesús Mota en el llibre La gran expropiación, però la seva relació d’amistat amb el llavors president del Govern, José María Aznar, el posaria en la llista d’elegits per liderar la privatització de grans empreses públiques dels anys 90.

Primer va ser nomenat president de Tabacalera, el 1996, on l’ombra de corrupció va sobrevolar la seva gestió, després de la sospita que havia fet ús d’informació confidencial junt amb el seu nebot. El seu mandat va finalitzar amb la integració de la companyia amb Altadis. L’any 2000 va ser nomenat president de Telefónica, companyia que va transformar d’antic monopoli de telefonia a una empresa de telecomunicacions amb presència global.

Llicenciat en Dret per la Universitat de Saragossa el 1967 i amb un màster en administració de negocis a la Universitat de Colúmbia, va ser també l’ideòleg i president del Consell Empresarial per a la Competitivitat (CEC), el lobby de l’Ibex que exercia pressió en el Govern sobre els interessos de les grans empreses. Nascut el 2011 amb grans noms de l’empresa d’aleshores, com Emilio Botín o Isidoro Álvarez, aquest fòrum va deixar de funcionar el 2017, quan ja havien desaparegut la majoria dels seus membres.

"Alierta és tímid, una mica bonàs i insistent; es dispara amb facilitat i del silenci passa a la vehemència sense gairebé transició. El seu estil de gestió és persistent i poc ostentós", descrivia Jesús Mota en el seu llibre sobre la seva personalitat i model de gestió. Ell mateix solia identificar la clau del seu èxit en el fet d’haver-se sabut "envoltar del millor equip".

Notícies relacionades

Des de la companyia han destacat el seu "enorme llegat", així com la seva "ingent tasca social i educativa" com a responsable de Fundación Telefónica i de la fundació ProFuturo en els últims anys, després d’abandonar la primera línia de la companyia. "Alierta deixa una empremta inesborrable. A més del seu gran bagatge professional, sempre serà recordat com un treballador incansable, gran estrateg, amic dels seus amics, enamorat de la seva Saragossa natal, fidel i pròxim, compromès i generós", recorden en un comunicat per anunciar la convocatòria avui d’un minut de silenci a les diferents seus de l’operadora.

"És un dia trist per a la família Telefónica. Tots som dipositaris del llegat que ens deixa César Alierta, un cor obert de bat a bat, intel·ligent i valent. La seva visió de futur i intuïció el van portar a intentar canviar el món a millor. El profund amor per la seva Saragossa natal li va permetre passejar la seva terra per tots els racons del món. Moltes gràcies, estimat amic", ha declarat el president de Telefónica, José María Álvarez-Pallete.